Zimní těstovinový salát

04.03.2025

Teplý salát se v zimně hodí. Naše tělo ocení zahřívací účinky pohanky a naše zažívání zase sezónní zeleninu. A jazyk si pochutná. 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 200-250 g pohankových těstovin
  • 0,5 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší kedlubna
  • Kus kapusty (cca 2 hrnky nadrobno nakrájené kapusty)
  • Sůl
  • Olej
  • Pepř

Dresing:

  • 6 ředkviček
  • 1,5 cibule
  • 100g tofu
  • 2 lžičky tamari
  • 1 lžička umeoctu
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se špetkou soli. Přidáme kapustu, podlijeme trochou vody, zakryjeme pokličkou a dusíme.
  2. Nakrájíme na kostičky kedlubnu, mrkev nastrouháme nahrubo. Oboje přidáme ke kapustě. Opepříme, zamícháme a dusíme do měkka cca 20 minut.
  3. Na přípravu dresingu si nakrájíme ředkvičky, cibuli, tofu a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená a dáme vařit na cca 10 minut.
  4. Těstoviny uvaříme dle návodu.
  5. Uvařené ředkvičky vložíme do mixéru s cibulí a tofu. Přidáme 2 lžíce vody (nejlépe z vařených ředkviček), tamari, umeocet a sůl. Vše důkladně rozmixujeme do hladka.
  6. Konzistence dresingu by měla být jako majonéza. Podle potřeby přidáme ještě vodu.
  7. Uvařené těstoviny promícháme s kapustovou směsí.
  8. Salát servírujeme ještě teplý na talíři přelitý dresingem z tofu.

Obměna: Do zeleninové směsi můžeme dát zelí, nastrouhaný celer, žampiony.

Salát obsahuje kompletní talíř - obilovinu, luštěninu a čerstvě tepelně upravenou zeleninu.