Zimní těstovinový salát
04.03.2025
Teplý salát se v zimně hodí. Naše tělo ocení zahřívací účinky pohanky a naše zažívání zase sezónní zeleninu. A jazyk si pochutná.

Ingredience pro 2 osoby:
- 200-250 g pohankových těstovin
- 0,5 cibule
- 2 mrkve
- 1 menší kedlubna
- Kus kapusty (cca 2 hrnky nadrobno nakrájené kapusty)
- Sůl
- Olej
- Pepř
Dresing:
- 6 ředkviček
- 1,5 cibule
- 100g tofu
- 2 lžičky tamari
- 1 lžička umeoctu
- sůl
Postup:
- V hrnci na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se špetkou soli. Přidáme kapustu, podlijeme trochou vody, zakryjeme pokličkou a dusíme.
- Nakrájíme na kostičky kedlubnu, mrkev nastrouháme nahrubo. Oboje přidáme ke kapustě. Opepříme, zamícháme a dusíme do měkka cca 20 minut.
- Na přípravu dresingu si nakrájíme ředkvičky, cibuli, tofu a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená a dáme vařit na cca 10 minut.
- Těstoviny uvaříme dle návodu.
- Uvařené ředkvičky vložíme do mixéru s cibulí a tofu. Přidáme 2 lžíce vody (nejlépe z vařených ředkviček), tamari, umeocet a sůl. Vše důkladně rozmixujeme do hladka.
- Konzistence dresingu by měla být jako majonéza. Podle potřeby přidáme ještě vodu.
- Uvařené těstoviny promícháme s kapustovou směsí.
- Salát servírujeme ještě teplý na talíři přelitý dresingem z tofu.
Obměna: Do zeleninové směsi můžeme dát zelí, nastrouhaný celer, žampiony.
Salát obsahuje kompletní talíř - obilovinu, luštěninu a čerstvě tepelně upravenou zeleninu.