Zelná polévka

03.07.2020

Jednoduchá obědová polévka, kterou zvládne každý.

Ingredience pro 2 osoby

  • ½ cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 hrnek hlávkového zelí
  • ½ hrnku pohankových těstovin (nebo rýžových nebo kukuřičných)
  • 2 lžíce kvašeného zelí
  • voda/ zeleninový vývar
  • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička miso pasty
  • trochu oleje
  • Sůl
  • Bobkový list, nové koření

Postup

  1. Na dně hrnce rozpálíme trochu oleje. Vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme zesklovatět.
  2. Přidáme nakrájenou mrkev a petržel. Také chvíli osmahneme. Přidáme na proužky nakrájené hlávkové zelí. Zalijeme vroucí vodou nebo horkým vývarem, tak aby byla tekutina pár cm nad zeleninou.
  3. Přidáme těstoviny, bobkový list a pár kuliček nového koření. Na mírném plameni vaříme 15 minut.
  4. Kvašené zelí propláchneme studenou vodou. Lehce pokrájíme a až je zelenina v hrnci uvařená, vmícháme do polévky.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Nalijeme ho do polévky a necháme projít varem. Polévku odstavíme.
  6. V trošce vody rozmícháme misopastu a přidáme ji do polévky.
  7. Podle chuti můžeme přidat trochu umeoctu a jablečného octu. Záleží, jak kyselou polévku máte rádi.

Ingredience jsou na 2 porce polévky, po které si dáte ještě druhý chod. Nebo na 1 porci husté obědové polévky. 

Pokud si zelnou polévku dáte bez druhého chodu, doporučuji přidat 2 lžíce vařených luštěnin pro kompletní talíř. Polévka tak zasytí na delší dobu. Výborně se hodí vařený hrách, ale i cizrna nebo fazole.