Zelná polévka
03.07.2020
Jednoduchá obědová polévka, kterou zvládne každý.
Ingredience pro 2 osoby
- ½ cibule
- 1 mrkev
- 1 menší petržel
- 1 hrnek hlávkového zelí
- ½ hrnku pohankových těstovin (nebo rýžových nebo kukuřičných)
- 2 lžíce kvašeného zelí
- voda/ zeleninový vývar
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička miso pasty
- trochu oleje
- Sůl
- Bobkový list, nové koření
Postup
- Na dně hrnce rozpálíme trochu oleje. Vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme zesklovatět.
- Přidáme nakrájenou mrkev a petržel. Také chvíli osmahneme. Přidáme na proužky nakrájené hlávkové zelí. Zalijeme vroucí vodou nebo horkým vývarem, tak aby byla tekutina pár cm nad zeleninou.
- Přidáme těstoviny, bobkový list a pár kuliček nového koření. Na mírném plameni vaříme 15 minut.
- Kvašené zelí propláchneme studenou vodou. Lehce pokrájíme a až je zelenina v hrnci uvařená, vmícháme do polévky.
- V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Nalijeme ho do polévky a necháme projít varem. Polévku odstavíme.
- V trošce vody rozmícháme misopastu a přidáme ji do polévky.
- Podle chuti můžeme přidat trochu umeoctu a jablečného octu. Záleží, jak kyselou polévku máte rádi.
Ingredience jsou na 2 porce polévky, po které si dáte ještě druhý chod. Nebo na 1 porci husté obědové polévky.
Pokud si zelnou polévku dáte bez druhého chodu, doporučuji přidat 2 lžíce vařených luštěnin pro kompletní talíř. Polévka tak zasytí na delší dobu. Výborně se hodí vařený hrách, ale i cizrna nebo fazole.