Zeleninový vývar jako základ zdraví

18.02.2021

Proč dělat zeleninový vývar? Není to zbytečná práce?

Zeleninový vývar

Poctivý vývar je plný vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Dodá jídlu chuť a pomůže nás více zasytit. Zeleninový vývar je základ každé polévky a omáčky. Přitom je tento základ velice levný a pomůže nám zužitkovat téměř všechen odpad ze zeleniny v kuchyni. Stačí ho uvařit, uložit do lednice a pak přidat do vaření.

Z čeho je

Na vývar používáme slupky ze zeleniny, natě, košťály, semínka z dýně a různé odřezky. Můžeme použít i ovadlou zeleninu, která se nám již nelíbí. Nebojme se použít většinu odpadu, kterou máme při vaření ze zeleniny. Do vývaru nedáváme plesnivou nebo shnilou zeleninu.

Dále používáme mořské řasy. Z řas získáme mnoho minerálů, které tyto trávy přirozeně obsahují. Hodí se třeba wakame a kombu. Jsou tvrdší a vyhovuje jim delší doba vaření.

Jak vývar vaříme

Slupky a odřezky ze zeleniny si dáváme bokem při každém vaření a za den nebo dva jich máme dostatek. Záleží pro kolik jedlíků vaříme.

Vše omyjeme od hlíny a jiných nečistot a dáme do většího hrnce. Přidáme mořskou řasu a vše zalijeme studenou vodou. Zavaříme a poté plamen stáhneme a na mírném plameni vaříme 30 až 45 minut. Na závěr zeleninu přecedíme. Vývar vychladíme, uložíme do lednice a postupně dle potřeby přidáváme do vaření. Takto připravený vývar je dobré spotřebovat do 3 až 4 dnů.

Vyvařené slupky a odřezky vyhodíme. Ztratily už všechny živiny a dál je nepotřebujeme. Mořskou řasu můžeme sníst.

Vaření ve studené a horké vodě

Zde bych ráda zmínila, jaký je rozdíl mezitím když dáme zeleninu do studené vody a když do vařící.

Pokud dáme zeleninu do studené vody a poté tuto vodu zahřejeme, tak do vody vyvaříme minerály a vitamíny ze zeleniny. Naopak pokud zeleninu vhodíme až do horké vody, uzamkne si živiny v sobě. Po uvaření pak máme zeleninu lehce stravitelnou a plnou minerálů a výživných látek.

Kde vývar použít

Vývar z ledničky se hodí od rána. Hned u vaření ranní miso polévky ho použijeme jako základ, do kterého přidáme čerstvou zeleninu a povaříme ji. Získáme tak polévku plnou minerálů, které jsou navázané ve vodě i v samotné zelenině. Takto přijímané minerály tělo lépe zpracuje a více pro sebe zužitkuje. Hodí se také na vaření omáček, kaší, rizot a všeho kam dáváme horkou vodu. Vždy můžeme použít čerstvou vodu nebo hotový vývar.

Na co si dát pozor

Do vývaru se hodí všechny zbytky ze zeleniny. Některé ale barví více než jiné. Pokud požijeme zbytky z červené řepy nebo červeného zelí, bude výsledný vývar do červena. To může být nežádoucí, jelikož obarví výsledný pokrm. Například když děláte světlou omáčku, květákový krém a podobně.

Nepoužíváme slupky z cibule a česneku. Při větším množství může vývar zhořknout.