Zeleninový boršč
03.12.2020
Boršč je známá polévka, která má mnoho podob. Všechny recepty spojuje specifická červená barva, díky použité červené řepě. V mém receptu vynecháme maso, které se tam obvykle dává. Díky tomu vynikne bohatá chuť zeleniny.
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 cibule
- 1 velká mrkev (80 g)
- 1 velká petržel (80g)
- Kus celeru (40 g)
- 180 g červené řepy
- 180 g bílé zelí
- 3 lžíce kysaného zelí
- Koření: 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře
- Voda/ zeleninový vývar
- Olej a sůl
- Umeocet
Postup:
- Dáme si vařit vodu nebo vývar.
- Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky, bílé zelí na proužky. Červenou řepu nastrouháme.
- Na troše oleje zpěníme cibuli, osolíme a přidáme mrkev s petrželí, celerem a zelí a řepu. Krátce osmažíme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Do hrnce přidáme koření a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut nebo do změknutí zeleniny.
- Vmícháme kysané zelí, a ještě pár minut povařím. Poté dochutíme podle potřeby solí a umeoctem.
- Polévku podáváme ještě teplou po uvaření.
Množství jednotlivých druhů zeleniny stačí odměřit odhadem, například zda je mrkev dostatečně velká nebo ne. Polévka se povede i tak. Nemusí být přesně uvedené gramy.
Pro obměnu polévky je možné přidat ředkev, kapustu nebo nějakou luštěninu.