Zeleninový boršč

03.12.2020

Boršč je známá polévka, která má mnoho podob. Všechny recepty spojuje specifická červená barva, díky použité červené řepě. V mém receptu vynecháme maso, které se tam obvykle dává. Díky tomu vynikne bohatá chuť zeleniny. 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev (80 g)
  • 1 velká petržel (80g)
  • Kus celeru (40 g)
  • 180 g červené řepy
  • 180 g bílé zelí
  • 3 lžíce kysaného zelí
  • Koření: 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a 3 kuličky pepře
  • Voda/ zeleninový vývar
  • Olej a sůl
  • Umeocet

Postup:

  1. Dáme si vařit vodu nebo vývar.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky, bílé zelí na proužky. Červenou řepu nastrouháme.
  3. Na troše oleje zpěníme cibuli, osolíme a přidáme mrkev s petrželí, celerem a zelí a řepu. Krátce osmažíme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  4. Do hrnce přidáme koření a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut nebo do změknutí zeleniny.
  5. Vmícháme kysané zelí, a ještě pár minut povařím. Poté dochutíme podle potřeby solí a umeoctem.
  6. Polévku podáváme ještě teplou po uvaření.

Množství jednotlivých druhů zeleniny stačí odměřit odhadem, například zda je mrkev dostatečně velká nebo ne. Polévka se povede i tak. Nemusí být přesně uvedené gramy. 

Pro obměnu polévky je možné přidat ředkev, kapustu nebo nějakou luštěninu.