Žampionové ragú
12.08.2020
Ragú je vhodné jako omáčka ke knedlíkům, ale je výborné i jako náplň do slaných palačinek nebo jako směs na topinky. Je možné přidat i mačkaný česnek pro pálivější chuť.
Ingredience pro 2 osoby:
- 2 cibule
- 3 mrkve (cca 170 g)
- 3 lžičky sladké papriky (+ trochu pálivé papriky, pokud chceme pikantní chuť)
- 180 g žampionů
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky sójové omáčky Tamari
- Sůl, olej
Postup:
- Na pánvi na trošce oleje osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme sladkou papriku. Důkladně promícháme s cibulí a necháme rozvonět. Osolíme.
- Přidáme na drobno nakrájenou mrkev, promícháme a podlijeme teplou vodou, aby byla mrkev lehce ponořená. Stáhneme plamen a necháme 10-15 minut dusit pod pokličkou.
- Potom nakrájíme žampiony na plátky a nasypeme na pánev. Necháme krátce podusit s mrkví.
- V trošce studené vody si rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme ho na pánev. Promícháme. Necháme projít varem, aby zhoustnul a odstavíme pánev. Ragú by mělo být jako hustá omáčka. Pokud je řídké přidejte kukuřičný škrob, pokud je moc husté přidejte vodu, a ještě krátce povařte.
- Dochutíme sójovou omáčkou. Kdo chce pikantní chuť přidá pálivou papriku. Množství podle libosti. Mě stačí trocha jen pro zvýraznění chuti.
- Podáváme jako omáčku ke knedlíkům nebo s těstovinami.
Pro kompletní talíř je třeba přidat luštěninu
a obilovinu.