Žampionové ragú

12.08.2020

Ragú je vhodné jako omáčka ke knedlíkům, ale je výborné i jako náplň do slaných palačinek nebo jako směs na topinky. Je možné přidat i mačkaný česnek pro pálivější chuť.

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 cibule
  • 3 mrkve (cca 170 g)
  • 3 lžičky sladké papriky (+ trochu pálivé papriky, pokud chceme pikantní chuť)
  • 180 g žampionů
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sójové omáčky Tamari
  • Sůl, olej


Postup:

  1. Na pánvi na trošce oleje osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme sladkou papriku. Důkladně promícháme s cibulí a necháme rozvonět. Osolíme.
  2. Přidáme na drobno nakrájenou mrkev, promícháme a podlijeme teplou vodou, aby byla mrkev lehce ponořená. Stáhneme plamen a necháme 10-15 minut dusit pod pokličkou.
  3. Potom nakrájíme žampiony na plátky a nasypeme na pánev. Necháme krátce podusit s mrkví.
  4. V trošce studené vody si rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme ho na pánev. Promícháme. Necháme projít varem, aby zhoustnul a odstavíme pánev. Ragú by mělo být jako hustá omáčka. Pokud je řídké přidejte kukuřičný škrob, pokud je moc husté přidejte vodu, a ještě krátce povařte.
  5. Dochutíme sójovou omáčkou. Kdo chce pikantní chuť přidá pálivou papriku. Množství podle libosti. Mě stačí trocha jen pro zvýraznění chuti.
  6. Podáváme jako omáčku ke knedlíkům nebo s těstovinami.

Pro kompletní talíř je třeba přidat luštěninu a obilovinu.