Žampionová pomazánka
11.02.2021
Jemná pomazánka, která svou chutí zaujme každého milovníka hub. Skvěle se hodí na palačinky nebo k plackám z červené řepy. https://www.barevnytalir.cz/l/repove-placky-repaky/
Ingredience na 1 misku:
- 1 petržel
- 1 cibule
- 150 g žampionů
- 30 g cizrny
- 2 lžíce vařené pohanky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sojové omáčky tamari
- olej
- Voda/ zeleninový vývar
- sůl
Postup:
- Dáme si vařit vodu nebo vývar.
- V hrnci na oleji zpěníme cibuli, osolíme a chvilku smažíme.
- Přidáme petržel. Zalijeme horkou vodou/vývarem, tak aby byla zelenina potopená. Přisypeme kmín. Zavaříme a pak na mírném plameni vaříme 15 minut.
- Mezitím si na plátky nakrájíme žampiony. Rozehřejeme pánev a na trošce oleje a se solí je osmahneme.
- Do hrnce s petrželí přidáme vařenou pohanku a cizrnu a vaříme ještě 5 minut. Hlídáme, aby tam byla ještě voda, ať se zelenina nepřipaluje, ale zároveň jí tam nesmí být příliš, abychom pak neměli pomazánku příliš řídkou.
- Po uvaření hrnec odstavíme. Přidáme tamari a žampiony. Rozmixujeme vše do hladka.
- Podle chuti dosolíme. Můžeme přidat více tamari nebo koření. Podáváme k palačinkám, řepovým plackám, kváskovému pečivu.
Poznámka: Žampiony můžeme rozmixovat všechny a mít hladký, jemný krém nebo rozmixovat jen polovinu a druhou vmíchat rukou. Pokud máme rádi pálivé jídlo doporučuji přidat chilli.
Pomazánka obsahuje luštěninu a vařenou zeleninu. Pro kompletní talíř doplníme obilovinu (například formou palačinek nebo pečiva) a napařenou a kvašenou zeleninu.