Žampionová pomazánka

11.02.2021

Jemná pomazánka, která svou chutí zaujme každého milovníka hub. Skvěle se hodí  na palačinky nebo k plackám z červené řepy.  https://www.barevnytalir.cz/l/repove-placky-repaky/ 

Ingredience na 1 misku:

  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 150 g žampionů
  • 30 g cizrny
  • 2 lžíce vařené pohanky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sojové omáčky tamari
  • olej
  • Voda/ zeleninový vývar
  • sůl

Postup:

  1. Dáme si vařit vodu nebo vývar.
  2. V hrnci na oleji zpěníme cibuli, osolíme a chvilku smažíme.
  3. Přidáme petržel. Zalijeme horkou vodou/vývarem, tak aby byla zelenina potopená. Přisypeme kmín. Zavaříme a pak na mírném plameni vaříme 15 minut.
  4. Mezitím si na plátky nakrájíme žampiony. Rozehřejeme pánev a na trošce oleje a se solí je osmahneme.
  5. Do hrnce s petrželí přidáme vařenou pohanku a cizrnu a vaříme ještě 5 minut. Hlídáme, aby tam byla ještě voda, ať se zelenina nepřipaluje, ale zároveň jí tam nesmí být příliš, abychom pak neměli pomazánku příliš řídkou.
  6. Po uvaření hrnec odstavíme. Přidáme tamari a žampiony. Rozmixujeme vše do hladka.
  7. Podle chuti dosolíme. Můžeme přidat více tamari nebo koření. Podáváme k palačinkám, řepovým plackám, kváskovému pečivu.

Poznámka: Žampiony můžeme rozmixovat všechny a mít hladký, jemný krém nebo rozmixovat jen polovinu a druhou vmíchat rukou. Pokud máme rádi pálivé jídlo doporučuji přidat chilli.

Pomazánka obsahuje luštěninu a vařenou zeleninu. Pro kompletní talíř doplníme obilovinu (například formou palačinek nebo pečiva) a napařenou a kvašenou zeleninu.