Svíčková omáčka

30.05.2020

Znáte pocit únavy po nedělním obědě? Míváte pocit že byste si na chvíli zdřímli? Tady je varianta na klasickou českou omáčku v rostlinné úpravě. Je voňavá, chutově výborná,  ale usínat po ní nebudete.

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • Kus celeru (stejně velký jako petržel)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • Voda/ zeleninový vývar
  • Koření: bobkový list, pár kuliček pepře v celku a nového koření (babička dává i kousek skořice v celku a hřebíček)
  • Sůl, umeocet, jablečný ocet

Může být: rostlinná smetana

Postup

  1. Očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemno, zbytek i na větší kostičky.
  2. Dáme si vařit vodu nebo vývar.
  3. V hrnci na oleji zpěníme cibuli, osolíme a chvilku smažíme.
  4. Přidáme zeleninu. Smažíme do sklovata a než zesládne.
  5. Přilijeme horkou vodu/vývar, aby byla do úrovně zeleniny. Přidáme koření. Zavaříme, pak stáhneme plamen a pod pokličkou 20 minut dusíme do změknutí.
  6. Vyndáme koření a rozmixujeme do hladka.
  7. Dochutíme umeooctem a jablečným octem.
  8. Můžeme přidat i rostlinnou smetanu pro zjemnění, ale není třeba. Podáváme s ovesným knedlíkem nebo jinou obilovinou.


Pokud je výsledná omáčka příliš řídká, rozmícháme v trošce studené vody kukuřičný škrob, vlijeme ho do omáčka a krátce povaříme. Pokud je naopak příliš hustá přilijeme vodu nebo vývar.

TIP: Dá se koupit mražená zeleninová směs mrkve, petržele a celeru (název Pod svíčkovou a podobně), která ulehčí čištění zeleniny a zkrátí dobu přípravy. Balení s 400g je na 2-3 porce. 

Pro kompletní talíř přidáme čočku nebo jinou luštěninu.