Svíčková omáčka
30.05.2020
Znáte pocit únavy po nedělním obědě? Míváte pocit že byste si na chvíli zdřímli? Tady je varianta na klasickou českou omáčku v rostlinné úpravě. Je voňavá, chutově výborná, ale usínat po ní nebudete.
Ingredience pro 2 osoby
- 2 mrkve
- 1 petržel
- Kus celeru (stejně velký jako petržel)
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- Voda/ zeleninový vývar
- Koření: bobkový list, pár kuliček pepře v celku a nového koření (babička dává i kousek skořice v celku a hřebíček)
- Sůl, umeocet, jablečný ocet
Může být: rostlinná smetana
Postup
- Očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemno, zbytek i na větší kostičky.
- Dáme si vařit vodu nebo vývar.
- V hrnci na oleji zpěníme cibuli, osolíme a chvilku smažíme.
- Přidáme zeleninu. Smažíme do sklovata a než zesládne.
- Přilijeme horkou vodu/vývar, aby byla do úrovně zeleniny. Přidáme koření. Zavaříme, pak stáhneme plamen a pod pokličkou 20 minut dusíme do změknutí.
- Vyndáme koření a rozmixujeme do hladka.
- Dochutíme umeooctem a jablečným octem.
- Můžeme přidat i rostlinnou smetanu pro zjemnění, ale není třeba. Podáváme s ovesným knedlíkem nebo jinou obilovinou.
Pokud je výsledná omáčka příliš řídká, rozmícháme v trošce studené vody kukuřičný škrob, vlijeme ho do omáčka a krátce povaříme. Pokud je naopak příliš hustá přilijeme vodu nebo vývar.
TIP: Dá se koupit mražená zeleninová směs mrkve, petržele a celeru (název Pod svíčkovou a podobně), která ulehčí čištění zeleniny a zkrátí dobu přípravy. Balení s 400g je na 2-3 porce.
Pro kompletní talíř přidáme čočku nebo jinou luštěninu.