Sváteční bezlepkové knedlíky
30.06.2021
Sváteční knedlíky připomínají klasický houskový knedlík, který dělává moje babička. Díky vločkám jsou rychle hotové a neosahují mléko ani vejce jako ty klasické. Moc dobře se hodí jako příloha k omáčkám a gulášům.
Ingredience pro 2 osoby:
- 2 hrnky pohankových vloček (cca 250 g)
- Voda
- 6 lžic burizonů
- 6 lžic pohankové mouky
- Sůl
Postup:
- Dáme si ohřát trochu vody. Do mísy nasypeme vločky.
- Vroucí vodou zalijeme vločky tak, aby nasákly, ale neviděli jsme stojící vodu u okraje mísy.
- Nahoru nasypeme burizony, mouku a trochu soli.
- Voda už namočila vločky, tak vše promícháme až vznikne těsto, ze kterého tvarujeme knedlíky. Můžeme dělat kuličky nebo válečky.
- Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody. Od vyplavání je necháme ještě vařit 3-10 minut podle velikosti.
- Pokud si nejsme jistí, zda už jsou uvařené i uvnitř, tak jeden vyndáme a rozřízneme.
- Knedlíky podáváme s omáčkou, se zelím nebo třeba s gulášem.
Poznámka:
Tvar knedlíku záleží na nás. Ke přímé spotřebě se hodí třeba koule, kuličky. Pokud budeme knedlík ohřívat, hodí se více válečky, které nakrájíme na plátky a na pařáku prohřejeme.
Místo pohankových vloček můžeme použít bezlepkové ovesné vločky. Případně pokud vám lepek nevadí, tak běžné jemné ovesné vločky.