Sváteční bezlepkové knedlíky

30.06.2021

Sváteční knedlíky připomínají klasický houskový knedlík, který dělává moje babička. Díky vločkám jsou rychle hotové a neosahují mléko ani vejce jako ty klasické. Moc dobře se hodí jako příloha k omáčkám a gulášům.

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 hrnky pohankových vloček (cca 250 g)
  • Voda
  • 6 lžic burizonů
  • 6 lžic pohankové mouky
  • Sůl

Postup:

  1. Dáme si ohřát trochu vody. Do mísy nasypeme vločky.
  2. Vroucí vodou zalijeme vločky tak, aby nasákly, ale neviděli jsme stojící vodu u okraje mísy.
  3. Nahoru nasypeme burizony, mouku a trochu soli.
  4. Voda už namočila vločky, tak vše promícháme až vznikne těsto, ze kterého tvarujeme knedlíky. Můžeme dělat kuličky nebo válečky.
  5. Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody. Od vyplavání je necháme ještě vařit 3-10 minut podle velikosti.
  6. Pokud si nejsme jistí, zda už jsou uvařené i uvnitř, tak jeden vyndáme a rozřízneme.
  7. Knedlíky podáváme s omáčkou, se zelím nebo třeba s gulášem.

Poznámka:

Tvar knedlíku záleží na nás. Ke přímé spotřebě se hodí třeba koule, kuličky. Pokud budeme knedlík ohřívat, hodí se více válečky, které nakrájíme na plátky a na pařáku prohřejeme.

Místo pohankových vloček můžeme použít bezlepkové ovesné vločky. Případně pokud vám lepek nevadí, tak běžné jemné ovesné vločky.