Špenátový dort
06.02.2022
Dort je dobroučký oběd nebo slané pohoštění pro návštěvu. Záleží, jestli se budete chtít dělit, až ochutnáte. Celý dort je bezlepkový a použijete jen 2 lžíce mouky.
Ingredience:
Palačinky (6ks):
- 300 g pohanky kroupy
- 300-350 ml vody
- Špetka soli
- Špenátová směs: 180 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 menší cuketa (cca 1,5 hrnku nakrájené cukety)
- Olej
Žampionová směs:
- 200 g žampionů
- Balení tofu marinované/uzené
- 1 lžička mletého kmínu a tymiánu
Bešamel:
- 150 ml vody/ rostlinného mléka
- 2 lžíce ovesné mouky bez lepku
- Špetka soli
Postup:
- Večer předem si dáme namočit pohanku do vody. Před přípravou vodu slijeme. Pohanku s čistou vodou a špetkou soli dáme do mixéru a umixujeme hladké těsto. Bude trochu hustější něž na klasické palačinky.
- Na pánvi uděláme palačinky. Není potřeba oleje, těsto je hezky vláčné a nelepí se.
- Špenátovou směs uděláme tak, že osmahneme nakrájenou cibuli se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podlijeme trochou vody. Krátce podusíme a přidáme špenátové listy. Promícháme. S pomocí lisu na česnek přidáme stroužky česneku. Vše krátce podusíme, tak aby špenát zavadl a cuketa se rozpadala.
- Pro žampionovou směs si na tenké plátky nakrájíme žampiony a nastrouháme tofu. Na trošce oleje osmahneme žampiony se solí. Přisypeme koření a tofu. Důkladně promícháme a pár minut povaříme, aby se spojily chutě. Každé žampiony pustí jiné množství vody. Pokud máte směs příliš suchou, tak ji podlijte trochou vody, aby nepřipalovala.
- Na bešamel si v hrnci smícháme vodu s moukou a špetkou soli. Za stálého míchání metličkou zavaříme. Krátce povaříme. Směs zhoustne a odstavíme.
- Na plech vyložený pečícím papírem položíme palačinku. Potřeme ji špenátovou směsí. Na ni dáme další palačinku a potřeme ji žampionovu směsí. Takto vrstvíme a promazáváme až nahoru dáme poslední palačinku. Bešamelem natřeme vrchní palačinku a boky dortu.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20-25 minut.
- Dort podáváme mírně vychladlý nebo i studený.