Špenátový dort

06.02.2022

Dort je dobroučký oběd nebo slané pohoštění pro návštěvu. Záleží, jestli se budete chtít dělit, až ochutnáte. Celý dort je bezlepkový a použijete jen 2 lžíce mouky.

Ingredience:

Palačinky (6ks)

  • 300 g pohanky kroupy
  • 300-350 ml vody
  • Špetka soli
  • Špenátová směs: 180 g čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa (cca 1,5 hrnku nakrájené cukety)
  • Olej

Žampionová směs: 

  • 200 g žampionů
  • Balení tofu marinované/uzené
  • 1 lžička mletého kmínu a tymiánu

Bešamel:

  •  150 ml vody/ rostlinného mléka
  • 2 lžíce ovesné mouky bez lepku
  • Špetka soli

Postup:

  1. Večer předem si dáme namočit pohanku do vody. Před přípravou vodu slijeme. Pohanku s čistou vodou a špetkou soli dáme do mixéru a umixujeme hladké těsto. Bude trochu hustější něž na klasické palačinky.
  2. Na pánvi uděláme palačinky. Není potřeba oleje, těsto je hezky vláčné a nelepí se.
  3. Špenátovou směs uděláme tak, že osmahneme nakrájenou cibuli se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podlijeme trochou vody. Krátce podusíme a přidáme špenátové listy. Promícháme. S pomocí lisu na česnek přidáme stroužky česneku. Vše krátce podusíme, tak aby špenát zavadl a cuketa se rozpadala.
  4. Pro žampionovou směs si na tenké plátky nakrájíme žampiony a nastrouháme tofu. Na trošce oleje osmahneme žampiony se solí. Přisypeme koření a tofu. Důkladně promícháme a pár minut povaříme, aby se spojily chutě. Každé žampiony pustí jiné množství vody. Pokud máte směs příliš suchou, tak ji podlijte trochou vody, aby nepřipalovala.
  5. Na bešamel si v hrnci smícháme vodu s moukou a špetkou soli. Za stálého míchání metličkou zavaříme. Krátce povaříme. Směs zhoustne a odstavíme.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem položíme palačinku. Potřeme ji špenátovou směsí. Na ni dáme další palačinku a potřeme ji žampionovu směsí. Takto vrstvíme a promazáváme až nahoru dáme poslední palačinku. Bešamelem natřeme vrchní palačinku a boky dortu.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20-25 minut.
  8. Dort podáváme  mírně vychladlý nebo i studený.