Špenátová minipizza

20.08.2020

Minipizza je skvělé letní jídlo. Má jako základ krásně žlutou polentu. Vyhneme se tak kynutému těstu, které je v letním teple pro náš žaludek příliš těžké.  

Ingredience pro 1 osobu:

  • 75 g polenty
  • 250 ml vody
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1-2 hrnky nasekaného špenátu
  • ½ cibule
  • Stroužek česneku
  • 4 žampiony
  • 1/4 balení party tempehu nebo uzeného
  • Olej, sůl

Postup

  1. Do vroucí osolené vody přidáme provensálské koření a za stálého míchání nasypeme polentu. Krátce povaříme. Vaříme nejméně minutu, jinak do zhoustnutí kaše.
  2. Na plech dáme pečící papír a na něj rozprostřeme polentovou kaši do tvaru placky.
  3. Na pánvi na trošce oleje osmahneme cibulku, osolíme. Přidáme špenát, trochu podlijeme vodou a krátce podusíme. Ochutíme prolisovaným česnekem.
  4. Špenát přendáme na placku. Na to pokládáme na plátky nakrájené žampiony a tempeh.
  5. Minipizzu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 20-25 minut.

Minipizza obsahuje luštěninu, obilovinu i zeleninu. Jde tedy o kompletní talíř.