Špagety s italskou omáčkou (bez rajčat)
18.12.2020
Výborná omáčka, u které strávníci nevěří, že je bez rajčat. Jde o kouzlení s dýní, řepou a mrkví. Důležité je také koření. Kuchař ocení, že je omáčka rychle hotová.
Ingredience pro 2 osoby:
- Kukuřičné špagety
- Cibule
- 1 mrkev
- ½ řepy
- Kus dýně
- ½ l vody/vývaru
- Koření: 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, ½ lžičky tymiánu
- Trocha šťávy z citronu
- Umeocet
- Jablečný ocet
- Olej, sůl
Postup:
- Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
- Na troše oleje zpěníme cibuli, osolíme. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, koření a zalijeme horkou vodou/ vývarem.
- Necháme zavařit a na mírném plameni vaříme 20 minut.
- Vedle v hrnci podle návodu uvaříme těstoviny.
- K zelenině přidáme trochu šťávy z citronu a rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně do hladka, naopak můžeme nechat kousky zeleniny. Vznikne hustá omáčka.
- Podle chuti přidáme ještě šťávu z citronu, umeocet a jablečný ocet.
- Podáváme těstoviny přelité omáčkou.
Obměna: Na špagety můžeme nastrouhat tofu místo sýru a budeme tak mít kompletní talíř.
Lze použít i pohankové nebo rýžové těstoviny. Pokud nepotřebujetme bezlepkové, tak jsou výborné i celozrnné těstoviny.