Špagety s italskou omáčkou (bez rajčat)

18.12.2020

Výborná omáčka, u které strávníci nevěří, že je bez rajčat. Jde o kouzlení s dýní, řepou a mrkví. Důležité je také koření. Kuchař ocení, že je omáčka rychle hotová.

Ingredience pro 2 osoby:

  • Kukuřičné špagety
  • Cibule
  • 1 mrkev
  • ½ řepy
  • Kus dýně
  • ½ l vody/vývaru
  • Koření: 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, ½ lžičky tymiánu
  • Trocha šťávy z citronu
  • Umeocet
  • Jablečný ocet
  • Olej, sůl

Postup: 

  1. Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
  2. Na troše oleje zpěníme cibuli, osolíme. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, koření a zalijeme horkou vodou/ vývarem.
  3. Necháme zavařit a na mírném plameni vaříme 20 minut.
  4. Vedle v hrnci podle návodu uvaříme těstoviny.
  5. K zelenině přidáme trochu šťávy z citronu a rozmixujeme. Nemusíme mixovat úplně do hladka, naopak můžeme nechat kousky zeleniny. Vznikne hustá omáčka.
  6. Podle chuti přidáme ještě šťávu z citronu, umeocet a jablečný ocet.
  7. Podáváme těstoviny přelité omáčkou.

Obměna: Na špagety můžeme nastrouhat tofu místo sýru a budeme tak mít kompletní talíř.

Lze použít i pohankové nebo rýžové těstoviny. Pokud nepotřebujetme bezlepkové, tak jsou výborné i celozrnné těstoviny.