Slaný koláč
16.05.2024
Tenhle koláč prostě stojí za to. Prolíná se vláčná chuť fazolek, rajčat, žampionů a "smetanové" náplně. Chutná jako kdyby měl smetanový základ i přesto, že je veganský. Těsto je hutné a koláč se dá jíst jako pizza. Po kousku si budete mlsně olizovat prsty. Netradiční oběd, pohoštění pro návštěvy nebo svačina do krabičky při cestování.
Ingredience na koláčovou formu:
Korpus:
- 1 hrnek uvařené rýže
- ½ balení tofu natural
- ½ hrnku pohankové mouky
- 1 cibule
- Olej, sůl
Náplň:
- 1 tofu natural
- 2 cibule
- 8 žampionů
- 4-5 velkých sušených rajčat
- 1 -1,5 hrnku zelených, krájených fazolek
- 1 stroužek česneku
- 1 sáček agar- agar (10g)
- Olej, tamari, sůl
Postup:
- Začneme korpusem. Rýži a tofu spolu krátce napaříme. Cibuli osmahneme na oleji a posolíme.
- Rýži, tofu a cibuli rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme mouku a smícháme až vznikne vláčné a lepivé těsto.
- Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme trochou pohankové mouky. Těsto přendáme do formy a mokrou rukou ho roztáhneme a uhladíme.
- Pečeme na 180 °C asi 25 minut
- Nyní si připravíme naplň. Tofu krátce povaříme, přidáme k němu na oleji orestovanou cibuli, česnek, trochu vody a rozmixujeme. Vody přidat tolik, aby vznikla směs hustá asi jako jogurt.
- Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme. Po chvíli přisypeme na plátky nakrájené žampiony. Lehce podusíme.
- Do tofu směsi vmícháme dušené žampiony s cibulí, na malé kousky nakrájená rajčata, 1-2 lžičky tamari a sáček agaru. Ochutnáme a dle chuti dosolíme.
- Na korpus rovnoměrně rozprostřeme fazolky a na to nalijeme směs. Uhladíme. Pečeme na 180 °C 15-20 minut.
- Po vytažení z trouby necháme aspoň 10 minut vychladnout. Čím chladnější, tím více náplň ztuhne a koláč se bude lépe krájet.
Obměna: Do náplně můžeme dát i jinou zeleninu podle chuti nebo se vyřádit s kořením. Určitě se hodí oregáno, tymián nebo více česneku, pokud ho máte rádi.