Slaný koláč

16.05.2024

Tenhle koláč prostě stojí za to. Prolíná se vláčná chuť fazolek, rajčat, žampionů a "smetanové" náplně. Chutná jako kdyby měl smetanový základ i přesto, že je veganský. Těsto je hutné a koláč se dá jíst jako pizza. Po kousku si budete mlsně olizovat prsty. Netradiční oběd, pohoštění pro návštěvy nebo svačina do krabičky při cestování. 

Ingredience na koláčovou formu:

Korpus:

  • 1 hrnek uvařené rýže
  • ½ balení tofu natural
  • ½ hrnku pohankové mouky
  • 1 cibule
  • Olej, sůl

Náplň:

  • 1 tofu natural
  • 2 cibule
  • 8 žampionů
  • 4-5 velkých sušených rajčat
  • 1 -1,5 hrnku zelených, krájených fazolek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sáček agar- agar (10g)
  • Olej, tamari, sůl

Postup:

  1. Začneme korpusem. Rýži a tofu spolu krátce napaříme. Cibuli osmahneme na oleji a posolíme.
  2. Rýži, tofu a cibuli rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme mouku a smícháme až vznikne vláčné a lepivé těsto.
  3. Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme trochou pohankové mouky. Těsto přendáme do formy a mokrou rukou ho roztáhneme a uhladíme.
  4. Pečeme na 180 °C asi 25 minut
  5. Nyní si připravíme naplň. Tofu krátce povaříme, přidáme k němu na oleji orestovanou cibuli, česnek, trochu vody a rozmixujeme. Vody přidat tolik, aby vznikla směs hustá asi jako jogurt.
  6. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme. Po chvíli přisypeme na plátky nakrájené žampiony. Lehce podusíme.
  7. Do tofu směsi vmícháme dušené žampiony s cibulí, na malé kousky nakrájená rajčata, 1-2 lžičky tamari a sáček agaru. Ochutnáme a dle chuti dosolíme.
  8. Na korpus rovnoměrně rozprostřeme fazolky a na to nalijeme směs. Uhladíme. Pečeme na 180 °C 15-20 minut.
  9. Po vytažení z trouby necháme aspoň 10 minut vychladnout. Čím chladnější, tím více náplň ztuhne a koláč se bude lépe krájet.

Obměna: Do náplně můžeme dát i jinou zeleninu podle chuti nebo se vyřádit s kořením. Určitě se hodí oregáno, tymián nebo více česneku, pokud ho máte rádi.