Řepové placky – řepáky
02.02.2021
Řepáky jsou odlehčená alternativa ke klasickým bramborákům. Ty jsou hodně mastné, a proto je nám po nich těžko. Na řepáky nepotřebujeme žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí. Obejdeme se i bez vajíčka a mouky.
Ingredience na 8-9 menších placek:
- 150 g pohanky kroupy
- 70 g řepy
- 50-70 ml vody
- stroužek česneku
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl
Postup:
- Pohanku dáme do mísy a zalijeme vodou, tak aby byla potopená. Necháme namáčet přes noc nebo aspoň 3 hodiny.
- Vodu slijeme a pohanku přecedíme. Dáme do mixéru, přidáme čerstvou vodu, řepu nakrájenou na kousky, koření, česnek a sůl.
- Rozmixujeme do hladka. Konzistence těsta bude hustá. Každá pohanka může jinak pojmout vodu. Proto začneme s méně vody a pomalu přidáváme. Pokud by těsto bylo moc řídké, bude se lepit na pánev.
- Rozpálíme pánev a lžící dáváme na pánev těsto. Placky děláme velké podle libosti. Mě se obvykle vlezou 2 menší placky na pánev. Placky opékáme z obou stran. Není potřeba žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí se.
- Podáváme jako přílohu k polévce, s pomazánkou nebo vařenou, či napařenou zeleninou.
Obměna: Místo řepy můžeme použít jinou zeleninu. Hodí
se třeba cuketa.