Řepové placky – řepáky

02.02.2021

Řepáky jsou odlehčená alternativa ke klasickým bramborákům. Ty jsou  hodně mastné, a proto je nám po nich těžko. Na řepáky nepotřebujeme žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí. Obejdeme se i bez vajíčka a mouky. 

Ingredience na 8-9 menších placek:

  • 150 g pohanky kroupy
  • 70 g řepy
  • 50-70 ml vody
  • stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl

Postup:

  1. Pohanku dáme do mísy a zalijeme vodou, tak aby byla potopená. Necháme namáčet přes noc nebo aspoň 3 hodiny.
  2. Vodu slijeme a pohanku přecedíme. Dáme do mixéru, přidáme čerstvou vodu, řepu nakrájenou na kousky, koření, česnek a sůl.
  3. Rozmixujeme do hladka. Konzistence těsta bude hustá. Každá pohanka může jinak pojmout vodu. Proto začneme s méně vody a pomalu přidáváme. Pokud by těsto bylo moc řídké, bude se lepit na pánev.
  4. Rozpálíme pánev a lžící dáváme na pánev těsto. Placky děláme velké podle libosti. Mě se obvykle vlezou 2 menší placky na pánev. Placky opékáme z obou stran. Není potřeba žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí se.
  5. Podáváme jako přílohu k polévce, s pomazánkou nebo vařenou, či napařenou zeleninou.

Obměna: Místo řepy můžeme použít jinou zeleninu. Hodí se třeba cuketa.