Pražená semínka

30.12.2020

Pražená semínka jsou skvělé zobání na oslavy, k filmu nebo jako posypka na rizoto či kaši. Olejnatá semena jsou zdrojem zdravých a potřebných tuků. Je však třeba tepelně je upravit, aby se stala stravitelnými a tělo zvládlo zdravé tuky využít. 

Ingredience na 1 misku:

  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g dýňových semínek
  • Voda

Postup:

  1. Dáme si rozehřát pánev.
  2. Nasypeme dýňová semínka do sítka a důkladně propláchneme ve studené vodě. Zbavíme je tak povrchových plísní a jiných nečistot.
  3. Semínka vsypeme na rozehřátou pánev. Zamícháme, aby nebyla slepená a za občasného míchání pražíme, dokud nevyschnou a nezačnou se mírně nafukovat.
  4. Postup opakujeme i se slunečnicovými semínky. Ta tím, že jsou menší se praží kratší dobu a nenafukují se.
  5. Po opražení nasypeme do misky a podáváme. Výborné jsou ještě teplé.

Obměna: Pražit lze i jen jeden druh semínek. Vhodná jsou i sezamová nebo lněná semínka. Tato semínka jsou však velmi drobná a na zobání se nehodí. Výborně se ale hodí na kaše nebo rizota.

Při pražení můžeme přidat kapku umeoctu a tím zvýraznit jejich chuť.

Olejnatá semena je vždy třeba tepelně upravit pro jejich lepší stravitelnost a využitelnost. Zde namočená semínka v podstatě zevnitř uvaříme. Semínka bychom měli jíst denně. Ne však ve velkém množství. Přiměřená denní dávka je 1 lžíce.