Pražená semínka
30.12.2020
Pražená semínka jsou skvělé zobání na oslavy, k filmu nebo jako posypka na rizoto či kaši. Olejnatá semena jsou zdrojem zdravých a potřebných tuků. Je však třeba tepelně je upravit, aby se stala stravitelnými a tělo zvládlo zdravé tuky využít.
Ingredience na 1 misku:
- 30 g slunečnicových semínek
- 30 g dýňových semínek
- Voda
Postup:
- Dáme si rozehřát pánev.
- Nasypeme dýňová semínka do sítka a důkladně propláchneme ve studené vodě. Zbavíme je tak povrchových plísní a jiných nečistot.
- Semínka vsypeme na rozehřátou pánev. Zamícháme, aby nebyla slepená a za občasného míchání pražíme, dokud nevyschnou a nezačnou se mírně nafukovat.
- Postup opakujeme i se slunečnicovými semínky. Ta tím, že jsou menší se praží kratší dobu a nenafukují se.
- Po opražení nasypeme do misky a podáváme. Výborné jsou ještě teplé.
Obměna: Pražit lze i jen jeden druh semínek. Vhodná jsou i sezamová nebo lněná semínka. Tato semínka jsou však velmi drobná a na zobání se nehodí. Výborně se ale hodí na kaše nebo rizota.
Při pražení můžeme přidat kapku umeoctu a tím zvýraznit jejich chuť.
Olejnatá semena je vždy třeba tepelně upravit pro jejich
lepší stravitelnost a využitelnost. Zde namočená semínka v podstatě zevnitř
uvaříme. Semínka bychom měli jíst denně. Ne však ve velkém množství. Přiměřená
denní dávka je 1 lžíce.