Pohankový kuba

06.06.2020

Pohanka zahřívá, proto se na léto moc nehodí, ale když přijde deštivý a studenější den, jako se poslední dobou stává, tak přijde k chuti.

Ingredience pro 2 osoby

  • 140g syrové pohanky kroupy
  • 1 cibuli
  • 10 žampionů
  • 1 a půl hrnku kvašeného zelí
  • kousek brokolice
  • sůl
  • kmín

Postup

  1. Do hrnce dáme pohanku, zalijeme ji dvojnásobkem vody, osolíme a uvaříme.
  2. Nakrájíme si žampiony na plátky. Na rozehřáté pánvi je osmahneme spolu s kmínem. Tak aby pustily vodu a změkly. Žampiony přendáme do misky a dáme stranou.
  3. Na pánvi osmahneme na trošce oleje nakrájenou cibuli. Propláchneme kvašené zelí vodou (kupované zelí ze sáčku bývá hodně slané a kyselé. To nechceme ani kvůli chuti a kvůli našemu zdraví). Přidáme k cibuli. Lehce osmahneme. Podlijeme trochou vody, přiklopíme a necháme na 5-10 minut dusit.
  4. V hrnci zavaříme vodu a vložíme na růžičky rozebranou brokolici. 7 minut povaříme.
  5. Až máme podušené zelí, přidáme pohanku, žampiony, brokolici a vše smícháme.

Pro kompletní talíř je nutné přidat hrách nebo jinou luštěninu.

Pro obměnu je možné přidat majoránku a (nebo) česnek a vynechat brokolici.