Pohankový kuba
06.06.2020
Pohanka zahřívá, proto se na léto moc nehodí, ale když přijde deštivý a studenější den, jako se poslední dobou stává, tak přijde k chuti.
Ingredience pro 2 osoby
- 140g syrové pohanky kroupy
- 1 cibuli
- 10 žampionů
- 1 a půl hrnku kvašeného zelí
- kousek brokolice
- sůl
- kmín
Postup
- Do hrnce dáme pohanku, zalijeme ji dvojnásobkem vody, osolíme a uvaříme.
- Nakrájíme si žampiony na plátky. Na rozehřáté pánvi je osmahneme spolu s kmínem. Tak aby pustily vodu a změkly. Žampiony přendáme do misky a dáme stranou.
- Na pánvi osmahneme na trošce oleje nakrájenou cibuli. Propláchneme kvašené zelí vodou (kupované zelí ze sáčku bývá hodně slané a kyselé. To nechceme ani kvůli chuti a kvůli našemu zdraví). Přidáme k cibuli. Lehce osmahneme. Podlijeme trochou vody, přiklopíme a necháme na 5-10 minut dusit.
- V hrnci zavaříme vodu a vložíme na růžičky rozebranou brokolici. 7 minut povaříme.
- Až máme podušené zelí, přidáme pohanku, žampiony, brokolici a vše smícháme.
Pro kompletní talíř je nutné přidat hrách nebo jinou luštěninu.
Pro obměnu je možné přidat majoránku a (nebo) česnek a vynechat brokolici.