Pohankové palačinky
17.11.2020
Palačinky bez lepku, mléka a vajec? A dokonce i bez mouky? Přesně na takové je zde recept. Palačinky z celého zrna si uchovají více minerálů a nutričních látek. Chuťově je poznáte tak, že jsou mnohem vláčnější než ty z mouky.
Ingredience na 5 - 6 kusů:
- 150 g pohanky kroupy
- 150 ml vody
- Sůl
Postup:
- Pohanku dáme do mísy a zalijeme vodou, tak aby byla potopená. Necháme namáčet přes noc nebo aspoň 3 hodiny.
- Vodu slijeme a pohanku přecedíme. Dáme do mixéru, přidáme 100 ml čerstvé vody a špetku soli.
- Rozmixujeme do hladka. Každá pohanka může jinak pojmout vodu. Proto postupně doléváme vodu a děláme palačinkové těsto, které není ani moc husté, ale ani řídké.
- Na rozpálenou, nepřilnavou pánev nalijeme těsto. Palačinku opékáme z obou stran. Není potřeba žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí se.
- Podáváme jako přílohu k polévce, s pomazánkou nebo směsí rozvařené zeleniny.
Palačinky jsou po usmažení mírně křupavé. Můžeme je vrstvit na talíři na sebe, ten pak zakryjeme poklopem a za chvíli změknou a budou krásně vláčné.
Obměna: Místo pohanky můžeme použít jiné celé zrno: quinou, rýži, jáhly nebo směs obilovin.