Pohanková polévka

02.03.2021

Lahodná polévka, která se hodí na snídani i k obědu.  Obsahuje spoustu zeleniny a přitom zasytí díky pohance. Je přirozeně bezlepková a nepotřebujeme žádnou mouku. 

Ingredience pro 2 osoby: 

  • 500 ml vody/ vývaru
  • 1 cibule
  • 2 mrkve (cca 160 g)
  • Kus celeru (cca 90 g)
  • 2 lžíce pohanky kroupy
  • Koření: 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření
  • 1-2 lžičky umeoctu
  • Sůl, olej

Postup

  1. Dáme si vařit vodu/ vývar.
  2. V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli. Osolíme ji. Přidáme na kostky nakrájený celer a mrkev.
  3. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Zavaříme a přidáme pohanku a koření.
  4. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut pod pokličkou.
  5. Vyndáme koření. Polévku lehce rozmixujeme. Snažíme se rozmixovat pohanku a zároveň nechat aspoň pár kousků zeleniny v celku.
  6. Vše dochutíme umeoctem.
  7. Polévku podáváme ještě teplou.

Obměna: Mixovat můžeme i úplně do hladkého krému. Doporučuji ale vyzkoušet i umixovat ji jen ze 2/3, abychom měli co kousat.

Do pomixované polévky můžeme přidat i kolečka jarní cibulky a krátce ještě povařit. Polévka pak bude více barevná.