Pohanková polévka
02.03.2021
Lahodná polévka, která se hodí na snídani i k obědu. Obsahuje spoustu zeleniny a přitom zasytí díky pohance. Je přirozeně bezlepková a nepotřebujeme žádnou mouku.
Ingredience pro 2 osoby:
- 500 ml vody/ vývaru
- 1 cibule
- 2 mrkve (cca 160 g)
- Kus celeru (cca 90 g)
- 2 lžíce pohanky kroupy
- Koření: 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření
- 1-2 lžičky umeoctu
- Sůl, olej
Postup
- Dáme si vařit vodu/ vývar.
- V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli. Osolíme ji. Přidáme na kostky nakrájený celer a mrkev.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Zavaříme a přidáme pohanku a koření.
- Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut pod pokličkou.
- Vyndáme koření. Polévku lehce rozmixujeme. Snažíme se rozmixovat pohanku a zároveň nechat aspoň pár kousků zeleniny v celku.
- Vše dochutíme umeoctem.
- Polévku podáváme ještě teplou.
Obměna: Mixovat můžeme i úplně do hladkého krému. Doporučuji ale vyzkoušet i umixovat ji jen ze 2/3, abychom měli co kousat.
Do pomixované polévky můžeme přidat i kolečka jarní cibulky a krátce ještě povařit. Polévka pak bude více barevná.