Podzimní polévka
06.11.2020
Tahle polévka je barevná jako podzim. Pochutnáte si v ní na sezónní, podzimní zelenině: růžičkové kapustě. Kombinace kapustiček, červené čočky a tymiánu se mi skvěle osvědčila.
Ingredience pro 2 osoby:
- ½ kedlubny (cca 120 g)
- 1 větší mrkev (cca 90 g)
- 8 ks kapustiček
- Střední cibule
- 1 a ½ lžíce červené čočky
- ½ lžičky tymiánu
- Voda/vývar
- Miso pasta
- Olej, sůl
Postup
- Dáme si vařit vodu/ vývar.
- Cibuli nakrájíme na drobno, kedlubnu a mrkev nastrouháme nahrubo na struhadle a kapustičky nakrájíme na třetiny nebo poloviny.
- V hrnci s nepřilnavým dnem na trošce oleje zpěníme cibuli. Osolíme ji. Přidáme kedlubnu a mrkev, a tak minutu necháme osmahnout. Přisypeme kapustičky.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme červenou čočku a tymián.
- Když začne polévka vařit, stáhneme plamen a vaříme ji 15 minut.
- Polévku odstavíme a dochutíme misopastou, kterou vedle v hrnečku v trošce vody rozmícháme.
Do polévky můžeme přidat těstoviny, polentu nebo pohanku pro zahuštění. Výborně se hodí rýžové tenké nudle, které přidáme do téměř uvařené polévky a povaříme je již jen krátce.
Obměna: Místo kedlubny můžeme použít petržel.