Podzimní polévka

06.11.2020

Tahle polévka je barevná jako podzim. Pochutnáte si v ní na sezónní, podzimní zelenině: růžičkové kapustě. Kombinace kapustiček, červené čočky a tymiánu se mi skvěle osvědčila.

Ingredience pro 2 osoby:

  • ½ kedlubny (cca 120 g)
  • 1 větší mrkev (cca 90 g)
  • 8 ks kapustiček
  • Střední cibule
  • 1 a ½ lžíce červené čočky
  • ½ lžičky tymiánu
  • Voda/vývar
  • Miso pasta
  • Olej, sůl

Postup

  1. Dáme si vařit vodu/ vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na drobno, kedlubnu a mrkev nastrouháme nahrubo na struhadle a kapustičky nakrájíme na třetiny nebo poloviny.
  3. V hrnci s nepřilnavým dnem na trošce oleje zpěníme cibuli. Osolíme ji. Přidáme kedlubnu a mrkev, a tak minutu necháme osmahnout. Přisypeme kapustičky.
  4. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme červenou čočku a tymián.
  5. Když začne polévka vařit, stáhneme plamen a vaříme ji 15 minut.
  6. Polévku odstavíme a dochutíme misopastou, kterou vedle v hrnečku v trošce vody rozmícháme.

Do polévky můžeme přidat těstoviny, polentu nebo pohanku pro zahuštění. Výborně se hodí rýžové tenké nudle, které přidáme do téměř uvařené polévky a povaříme je již jen krátce.

Obměna: Místo kedlubny můžeme použít petržel.