Perníková kaše
12.12.2023
Ochutnejte lahůdku v podobě perníkové kaše, kde se setkává krémová rýže s hřejivým aroma perníku a jemnou oříškovou chutí pohanky. Připravte se na zdravý chuťový zážitek, který potěší vaše smysly a přivede vás do atmosféry svátečních radostí.
Ingredience pro 2 osoby:
- 1,5 velkého batátu (cca 450 g)
- Půl hrnku rýže
- Půl hrnku pohanky
- 3 hrnky vody
- 2 lžičky karobu (nebo 1 lžička kakaa)
- Půl lžičky perníkového koření
- Špetka soli
- Na ozdobu: karobový sirup, mandle nebo jiné ořechy
Postup:
- Batát očistíme, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce.
- Přisypeme rýži a pohanku, špetku soli a vše zalijeme trojnásobkem vody. Zavaříme a na mírném plameni vaříme pod pokličkou přibližně půl hodiny.
- Uvařenou směs rozmixujeme ponorným mixerém.
- Přidáme karob a perníkové koření a pořádně promícháme (můžeme znovu i promixovat mixerém)
- Servírujeme vše ještě teplé. Na ozdobu se hodí karobový sirup a mandle nebo mandlové plátky, ale není to nutné. Kaše je výborná i sama o sobě.
Místo batátu můžeme použít mrkev nebo dýni. Perníkové koření zastoupí i skořice.
Zdravá variace na perníkovou buchtu, kterou můžeme mlsat bez výčitek.