Nishime
Jde o způsob úpravy zeleniny, který je rychlý, jednoduchý a bez použití tuku. Zelenina zůstává krásně šťavnatá a plná chuti. Hodí se jako každodenní příloha. Nishime můžeme připravit z jednoho druhu zeleniny, více druhů nebo doplněné o okoření.
Slovo nishime pochází z japonštiny. Jde o vrstvení zeleniny, která se pak vaří s trochou vody 10-30 minut. Délka varu je na základě druhu zeleniny a ročního období. Některé tvrdší druhy zeleniny jako mrkev nebo řepa potřebují trochu delší čas. Délku varu upravíme podle ročního období tak, že v létě zkracujeme. Stačí 10-15 minut. Naopak v zimě prodlužujeme, protože potřebujeme více tepla a můžeme ho získat i z jídla, pokud ho upravujeme delší dobu.
Vrstvení zeleniny je podle principu JIN a JANG. Zeleninu JINovou dáváme dolů (cibule, pórek) na ni v patrech vrstvíme zeleninu, která je více JANGová (zelí, dýně, kedlubna, mrkev, řepa...). Obecně čím měkčí zelenina, tím níže ji dáme.
Ingredience pro 2 osoby:
- 1 cibule
- 2 velké mrkve
- Kus květáku
- Mořská sůl
- Voda
Postup:
- Cibuli nakrájíme na měsíčky a vložíme na dno hrnce. Květák rozebereme na růžičky a nasypeme na cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka a vložíme na květák.
- Posypeme špetkou soli. Zalijeme trochou vody. Může ji být i jen pár centimetrů souvislá vrstva na dně hrnce. Maximálně, tak aby byla zelenina z poloviny zalitá. Vodu nalijeme opatrně, aby se nám vrstvy nepomíchaly.
- Zakryjeme pokličkou, zavaříme a pak necháme na mírném plameni vařit pod pokličkou 15 minut.
- Občas zkontrolujeme, že se nám nevyvařila voda. Nemícháme!
- Podáváme jako přílohu k omáčkám, rizotům, kaším.
Poznámka: Vodu ze zeleniny určitě nevylévejte, je lahodná.
Obměna: Můžeme použít zeleninu dle chuti a nálady. To samé platí o koření.
Tento recept je také výborný, pokud přidáme špetku anýzu nebo kurkumy.