Mangold s kurkumovými noky
08.09.2020
Mangold je velká pochoutka. Nebývá běžně k dostání v obchodech. Musíme se za ním vypravit na trh nebo někam za lokálními prodejci zeleniny. Rozhodně se to vyplatí.
Ingredience pro 1 osobu:
- 1/2 cibule
- 150-200g čerstvého mangoldu
- 2 stroužky česneku
- 50 g tofu (přírodní, bazalkové nebo uzené)
Na noky:
- Zbylé uvařené obiloviny - může to být i směs (nebo uvařit přibližně ½ hrnku rýže dle návodu)
- Trochu pohankové mouky
- ¼ lžičky kurkumy
- Voda
- Sůl
Postup:
- Začneme noky. Pokud používáme zbytky obilovin, tak je dáme do hrnce a s trochou vody ohřejeme. Horké se lépe pojí do těsta. Pokud máme syrovou rýži, tak ji dle návodu uvaříme do měkka.
- K obilovinám nebo rýži přidáme kurkumu, sůl a rozmixujeme je do hladka. Zaprášíme pohankovou mouku a promícháme (klidně i rukama). Chceme husté těsto (asi jako plastelína) ze kterého jdou dělat noky. Podle potřeby přidáme mouku. Případně i vodu, ale s tou opatrně, aby těsto opravdu drželo.
- Vytvarujeme z těsta kuličky/noky. Noky vkládáme do vroucí vody osolené vody. Vaříme přibližně 5 minut od vyplavání. Záleží na velikosti. Je možné jeden nok vytáhnout a rozkrojit pro kontrolu.
- Na pánvi na trošce oleje zpěníme cibuli, solíme ji. Z omytého mangoldu, odřízneme pevné stonky a nakrájíme ho. Stonky si můžeme schovat na další pokrm.
- Přidáme mangold na pánev, promícháme s cibulí a podlijeme trochou vody. Přibližně 10 minut necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Poté na pánev prolisujeme česnek.
- Vše důkladně promícháme. Na pánev k horkému mangoldu přidáme uvařené noky a společně promícháme.
- Servírujeme s nahoře nastrouhaným tofu.
Pokrm obsahuje obilovinu, luštěninu i zeleninu. Jde o kompletní talíř.
Pokud nemáme k dispozici mangold můžeme stejně použít špenát.