Mangold s kurkumovými noky

08.09.2020

Mangold je velká pochoutka. Nebývá běžně k dostání v obchodech. Musíme se za ním vypravit na trh nebo někam za lokálními prodejci zeleniny. Rozhodně se to vyplatí.

Ingredience pro 1 osobu:

  • 1/2 cibule
  • 150-200g čerstvého mangoldu
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g tofu (přírodní, bazalkové nebo uzené)

Na noky:

  • Zbylé uvařené obiloviny - může to být i směs (nebo uvařit přibližně ½ hrnku rýže dle návodu)
  • Trochu pohankové mouky
  • ¼ lžičky kurkumy
  • Voda
  • Sůl

Postup:

  1. Začneme noky. Pokud používáme zbytky obilovin, tak je dáme do hrnce a s trochou vody ohřejeme. Horké se lépe pojí do těsta. Pokud máme syrovou rýži, tak ji dle návodu uvaříme do měkka.
  2. K obilovinám nebo rýži přidáme kurkumu, sůl a rozmixujeme je do hladka. Zaprášíme pohankovou mouku a promícháme (klidně i rukama). Chceme husté těsto (asi jako plastelína) ze kterého jdou dělat noky. Podle potřeby přidáme mouku. Případně i vodu, ale s tou opatrně, aby těsto opravdu drželo.
  3. Vytvarujeme z těsta kuličky/noky. Noky vkládáme do vroucí vody osolené vody. Vaříme přibližně 5 minut od vyplavání. Záleží na velikosti. Je možné jeden nok vytáhnout a rozkrojit pro kontrolu.
  4. Na pánvi na trošce oleje zpěníme cibuli, solíme ji. Z omytého mangoldu, odřízneme pevné stonky a nakrájíme ho. Stonky si můžeme schovat na další pokrm.
  5. Přidáme mangold na pánev, promícháme s cibulí a podlijeme trochou vody. Přibližně 10 minut necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Poté na pánev prolisujeme česnek.
  6. Vše důkladně promícháme. Na pánev k horkému mangoldu přidáme uvařené noky a společně promícháme.
  7. Servírujeme s nahoře nastrouhaným tofu.


Pokrm obsahuje obilovinu, luštěninu i zeleninu. Jde o kompletní talíř.

Pokud nemáme k dispozici mangold můžeme stejně použít špenát.