Kvašená kedlubna
16.07.2020
Kvašená zelenina je zpestření každého jídla. Dodá osvěžující, kyselkavou chuť. Není to však jen dobrota pro náš jazyk, ale i zažívání se zatetelí blahem pro přírodní probiotika, která kvašená zelenina obsahuje. Pro tyto blahodárné účinky doporučuji lžíci kvašených kedluben ke každému jídlu.
Ingredience na zavařovací sklenici (0,75l)
- 600 g kedlubny
- 150 g cibule
- 7 g soli (1% z množství zeleniny)
Postup:
- Kedlubnu nastrouháme a cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka.
- Smícháme se solí. Promícháme a zároveň rukama důkladně pomačkáme.
- Necháme v míse 2 hodiny odležet.
- Nachystáme si zavařovací sklenici o objemu 0,75l. Vypláchneme ji vařící vodou, abychom se zbavili možných bakterií a plísní.
- Po vrstvách dáme kedlubnu do sklenice. Každou vrstvu upěchujeme. Přidáme i šťávu, kterou zelenina pustila v míse.
- Nakonec zeleninu zatížíme sklenicí s vodou nebo kamenem. Při zatížení by měla být kedlubna ponořená ve šťávě. Pokud není přidejte trochu převařené vody.
- Umístíme na talířek a necháme v tmavším, teplém koutě kuchyně pracovat 3 dny.
- Po ukvašení vyndáme sklenici s vodou nebo kámen, zavíčkujeme a přemístíme do lednice. Zde zelenina vydrží i několik týdnů.
Níže je přiložen fotonávod pro představu.
Varuji, že je to návykové. Obzvláště v létě je kvašená zelenina výborná vychlazená. Proto doporučuji po ukvašení jedné sklenice dát si kvasit další.
Obměna: kvasit červenou řepu, mrkev, (salátové) okurky, zelí, ředkvičky