Křupavé cuketové placky

26.10.2020

Miluji všechny možné placky a palačinky. Tyhle se obzvláště povedly. Po upečení jsou krásně křupavé, ale díky cuketě zůstávají vevnitř vláčné. Zelenina se v nich dá obměňovat podle chuti. A třeba u dětí se dá využít toho, že se v plackách neoblíbené druhy zeleniny skryjí.

Ingredience na 6 placek:

  • 450g cukety
  • 140 g mrkve (2ks mrkve)
  • 80g brokolice (pár růžiček)
  • Stroužek česneku
  • 110g rýžové mouky
  • 30g pohankové mouky
  • 2 lžičky oregana
  • 2/3 lžičky provensálského koření
  • Sůl

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme, posolíme a dáme na cedník. Necháme ji 20-30 minut vypotit.
  2. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Brokolici nakrájíme najemno.
  3. Cuketu vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme k ní mrkev, brokolici, prolisovaný česnek, mouku, sůl a koření. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience propojily. Nejlépe mi to šlo rukou. Doporučuji trošku těsta vyzkoušet, ať víte jak moc je slané a případně dosolit.
  4. Chceme mazlavé a lepivé těsto. Pokud je ještě řídké přidáme mouku. Každá cuketa je totiž jinak mokrá a pustí jinak šťávu.
  5. Těsto dáváme na plech vyložený pečícím papírem, tak aby vznikaly přibližně stejně velké placky.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° přibližně 40 minut.
  7. Podáváme ještě teplé, dokud jsou krásně křupavé. Výborně se k plackám hodí napařená a kvašená zelenina.

Mouky můžeme použít jiné nebo v jiném poměru, třeba jen rýžovou nebo jen pohankovou. Pokud nepotřebujeme bezlepkovou verzi, tak i pšeničnou hladkou.

Zeleninu můžeme také variabilně vyměnit. Doporučuji, ale zachovat cuketu. Dělá vlhkou a pojivou složku receptu.