Křupavé cuketové placky
26.10.2020
Miluji všechny možné placky a palačinky. Tyhle se obzvláště povedly. Po upečení jsou krásně křupavé, ale díky cuketě zůstávají vevnitř vláčné. Zelenina se v nich dá obměňovat podle chuti. A třeba u dětí se dá využít toho, že se v plackách neoblíbené druhy zeleniny skryjí.
Ingredience na 6 placek:
- 450g cukety
- 140 g mrkve (2ks mrkve)
- 80g brokolice (pár růžiček)
- Stroužek česneku
- 110g rýžové mouky
- 30g pohankové mouky
- 2 lžičky oregana
- 2/3 lžičky provensálského koření
- Sůl
Postup:
- Cuketu nastrouháme, posolíme a dáme na cedník. Necháme ji 20-30 minut vypotit.
- Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Brokolici nakrájíme najemno.
- Cuketu vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme k ní mrkev, brokolici, prolisovaný česnek, mouku, sůl a koření. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience propojily. Nejlépe mi to šlo rukou. Doporučuji trošku těsta vyzkoušet, ať víte jak moc je slané a případně dosolit.
- Chceme mazlavé a lepivé těsto. Pokud je ještě řídké přidáme mouku. Každá cuketa je totiž jinak mokrá a pustí jinak šťávu.
- Těsto dáváme na plech vyložený pečícím papírem, tak aby vznikaly přibližně stejně velké placky.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° přibližně 40 minut.
- Podáváme ještě teplé, dokud jsou krásně křupavé. Výborně se k plackám hodí napařená a kvašená zelenina.
Mouky můžeme použít jiné nebo v jiném poměru, třeba jen rýžovou nebo jen pohankovou. Pokud nepotřebujeme bezlepkovou verzi, tak i pšeničnou hladkou.
Zeleninu můžeme také variabilně vyměnit. Doporučuji, ale
zachovat cuketu. Dělá vlhkou a pojivou složku receptu.