Koprová omáčka
01.09.2020
Stále ještě máme sezónu čerstvého kopru, tak co si dát koprovou omáčku? Doporučuji s knedlíky a kvašenou červenou řepou. Je to velká dobrota. Testováno na lidech.
Ingredience pro 1 - 2 osoby:
- 1 cibule
- 250 g petržele
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 bobkový list
- kopr
- Voda/zeleninový vývar
- Umeocet, jablečný ocet
- Sůl, olej
Postup:
- Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
- V hrnci na trošce oleje (tak 1 lžička) osmahneme do sklovata cibuli s trochou soli. Přidáme na kostky nakrájenou petržel. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem, tak aby zelenina byla celá ponořená.
- Přidáme bobkový list. Necháme zavařit a poté stáhneme plamen. Pod pokličkou vaříme 15 -20 minut.
- Až máme petržel měkkou, vyndáme bobkový list a rozmixujeme celý obsah hrnce.
- Nasekáme na jemno kopr. Množství zvolte podle chuti. Vsypeme do hrnce.
- V trošce studené vody si rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu. Přilijeme ho k omáčce a necháme chvíli projít varem, aby škrob zhoustnul. Pokud máme omáčku moc hustou, přidáme vodu. Pokud je moc řídká, přidejme ještě trochu škrobu a krátce povařme.
- Nakonec dochutíme umeoctem a jablečným octem.
- Podáváme s knedlíky, těstovinami, rýží nebo jinou obilovinou.