Koprová omáčka

01.09.2020

Stále ještě máme sezónu čerstvého kopru, tak co si dát koprovou omáčku? Doporučuji s knedlíky a kvašenou červenou řepou. Je to velká dobrota. Testováno na lidech. 

Ingredience pro 1 - 2 osoby:

  • 1 cibule
  • 250 g petržele
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 bobkový list
  • kopr
  • Voda/zeleninový vývar
  • Umeocet, jablečný ocet
  • Sůl, olej

Postup:

  1. Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
  2. V hrnci na trošce oleje (tak 1 lžička) osmahneme do sklovata cibuli s trochou soli. Přidáme na kostky nakrájenou petržel. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem, tak aby zelenina byla celá ponořená.
  3. Přidáme bobkový list. Necháme zavařit a poté stáhneme plamen. Pod pokličkou vaříme 15 -20 minut.
  4. Až máme petržel měkkou, vyndáme bobkový list a rozmixujeme celý obsah hrnce.
  5. Nasekáme na jemno kopr. Množství zvolte podle chuti. Vsypeme do hrnce.
  6. V trošce studené vody si rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu. Přilijeme ho k omáčce a necháme chvíli projít varem, aby škrob zhoustnul. Pokud máme omáčku moc hustou, přidáme vodu. Pokud je moc řídká, přidejme ještě trochu škrobu a krátce povařme.
  7. Nakonec dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  8. Podáváme s knedlíky, těstovinami, rýží nebo jinou obilovinou.