Kokosová kaše s batátem
06.04.2022
Nasládlá chuť kokosu a batátu nám po ránu zvedne náladu. Teplá kaše zase udělá dobře našemu trávení.
Ingredience pro 1 -2 osoby:
- 2 lžíce kokosu
- Půl hrnku rýže
- 2 hrnky vody
- Půl batátu (cca 170 g)
- Lžíce dýňových semínek
- Špetka soli
Postup:
- Kokos v hrnci krátce na sucho opražíme. Jen aby byl křupavější.
- Přisypeme rýži, špetku soli a vše zalijeme čtyřnásobkem vody. Zavaříme a na mírném plameni vaříme přibližně půl hodiny.
- Očistíme si batát a nakrájíme ho na malé kousky.
- Batát dáme do hrnce na pařák. Podlijeme vodou a napařujeme do změknutí cca 15 minut. Průběžně kontrolujeme, že se nám neodpařila voda.
- Dýňová semínka vložíme do sítka, propláchneme vodou a necháme krátce okapat. Rozehřejme pánev, semínka rozprostřeme na pánev a za občasného míchání pražíme, než se mírně nafouknou.
- Uvařenou rýži lehce rozmixujeme ponorným mixérem.
- Servírujeme vše ještě teplé.
Kdo chce více kokosu, tak doporučuji na začátku si ho opražit, odebrat a na závěr kaši ještě posypat.
Ráno nám pomůže, když nám rýže zbyde z předešlého dne nebo si rýži večer předem uvaříme. Pak stačí jen přilít trochu vody, krátce povařit a rozmixovat.
Místo batátu můžeme použít mrkev nebo dýni.