Kokosová kaše s batátem

06.04.2022

Nasládlá chuť kokosu a batátu nám po ránu zvedne náladu. Teplá kaše zase udělá dobře našemu trávení. 

Ingredience pro 1 -2 osoby:

  • 2 lžíce kokosu
  • Půl hrnku rýže
  • 2 hrnky vody
  • Půl batátu (cca 170 g)
  • Lžíce dýňových semínek
  • Špetka soli

Postup:

  1. Kokos v hrnci krátce na sucho opražíme. Jen aby byl křupavější.
  2. Přisypeme rýži, špetku soli a vše zalijeme čtyřnásobkem vody. Zavaříme a na mírném plameni vaříme přibližně půl hodiny.
  3. Očistíme si batát a nakrájíme ho na malé kousky.
  4. Batát dáme do hrnce na pařák. Podlijeme vodou a napařujeme do změknutí cca 15 minut. Průběžně kontrolujeme, že se nám neodpařila voda.
  5. Dýňová semínka vložíme do sítka, propláchneme vodou a necháme krátce okapat. Rozehřejme pánev, semínka rozprostřeme na pánev a za občasného míchání pražíme, než se mírně nafouknou.
  6. Uvařenou rýži lehce rozmixujeme ponorným mixérem.
  7. Servírujeme vše ještě teplé.

Kdo chce více kokosu, tak doporučuji na začátku si ho opražit, odebrat a na závěr kaši ještě posypat.

Ráno nám pomůže, když nám rýže zbyde z předešlého dne nebo si rýži večer předem uvaříme. Pak stačí jen přilít trochu vody, krátce povařit a rozmixovat. 

Místo batátu můžeme použít mrkev nebo dýni.