Kapustičky s tempehem

08.10.2020

Růžičková kapusta je skvělá podzimní zelenina. Stačí ji osolit a orestovat. Recept je opravdová rychlovka a pravidělně se k němu vracím. Napadl mě před lety, když jsem se ještě stravovala běžně a náhodou jsem v obchodě narazila na kapustičky. Tenkrát mi růžičková kapusta přišla jako exotická zelenina.

Ingredience pro 2 osoby:

  • Hrnek rýže (nebo kolik obvykle vaříte pro 2 osoby)
  • Střední cibule
  • 18 ks kapustiček
  • Tempeh uzený/marinovaný
  • Olej, sůl
  • (sójová omáčka Tamari)

Postup:

  1. Podle návodu si dáme vařit rýži.
  2. Na pánvi na oleji si zpěníme na půl kolečka nakrájenou cibuli, osolíme. Osmahneme do sklovata.
  3. Přidáme na třetiny nakrájené kapustičky a také osmahneme. Podlijeme trochou vody, přiklopíme a děláme zeleninu do změknutí, 5 až 10 minut. (Pokud nemáte zdravotní problémy, můžete použít více oleje a kapustičky orestovat do změknutí na oleji.) 
  4. Poté vmícháme na kostičky nakrájený tempeh a chvíli vše prohřejeme.
  5. Pokud vám zelenina přijde nevýrazná, dochuťte ji trochou sójové omáčky Tamari.
  6. Podáváme s rýží.

Recept obsahu je obilovinu i luštěninu. Pro kompletní talíř doplňte kvašenou zeleni a třeba napařenou. Chuťově to vše ještě zvýrazní.