Jemné krémové kari

02.10.2020

Přichází podzim a k němu rozhodně patří dýně! V této omáčce se potkává jemnost dýně a petržele a zároveň pikantnost kari.  Jako příloha se hodí rýže nebo noky.

Ingredience pro 2 osoby

  • 300 g dýně
  • 1 petržel (cca 60 g)
  • 1 mrkev (cca 50 g)
  • 1-2 stroužky česneku
  • Hrst fazolek (bílé nebo zelené)
  • 400 ml vody/ vývaru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky kari koření
  • ¼ lžičky semínek anýzu
  • 1/3 garam masala
  • ½ lžíce kokosového krému
  • Umeocet
  • Olej, sůl
  • Chilli

Postup:

  1. Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
  2. V hrnci na trošce oleje osmahneme cibuli, osolíme. Přidáme na kostky nakrájenou dýni, petržel a mrkev. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem.
  3. Přidáme koření (kurkumu, kari, anýz a garam masala) a prolisovaný česnek. Když nám zelenina zavaří, stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut do změknutí zeleniny.
  4. Do vroucí vody dáme fazolky, 10 minut povaříme a scedíme.
  5. Po uvaření směs dýně s kořením dohladka rozmixujeme.
  6. Přidáme umeocet podle chuti a kokosový krém. Důkladně promícháme. Po přidání krému omáčku už nevaříme. Je možné, že se by se "zdrcla" (vytvořily by se bílé fleky).
  7. Jestliže je pro nás omáčka příliš jemná a chceme pikantnější, přidáme chilli.
  8. Podáváme s fazolkami. Jako obilovina se hodí rýže, jáhly nebo třeba polentový knedlík.

Obměna: Místo fazolek můžeme použít brokolici, květák, kedlubnu nebo jinou zeleninu, kterou máte rádi.