Jemné krémové kari
02.10.2020
Přichází podzim a k němu rozhodně patří dýně! V této omáčce se potkává jemnost dýně a petržele a zároveň pikantnost kari. Jako příloha se hodí rýže nebo noky.
Ingredience pro 2 osoby
- 300 g dýně
- 1 petržel (cca 60 g)
- 1 mrkev (cca 50 g)
- 1-2 stroužky česneku
- Hrst fazolek (bílé nebo zelené)
- 400 ml vody/ vývaru
- ¼ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky kari koření
- ¼ lžičky semínek anýzu
- 1/3 garam masala
- ½ lžíce kokosového krému
- Umeocet
- Olej, sůl
- Chilli
Postup:
- Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
- V hrnci na trošce oleje osmahneme cibuli, osolíme. Přidáme na kostky nakrájenou dýni, petržel a mrkev. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem.
- Přidáme koření (kurkumu, kari, anýz a garam masala) a prolisovaný česnek. Když nám zelenina zavaří, stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut do změknutí zeleniny.
- Do vroucí vody dáme fazolky, 10 minut povaříme a scedíme.
- Po uvaření směs dýně s kořením dohladka rozmixujeme.
- Přidáme umeocet podle chuti a kokosový krém. Důkladně promícháme. Po přidání krému omáčku už nevaříme. Je možné, že se by se "zdrcla" (vytvořily by se bílé fleky).
- Jestliže je pro nás omáčka příliš jemná a chceme pikantnější, přidáme chilli.
- Podáváme s fazolkami. Jako obilovina se hodí rýže, jáhly nebo třeba polentový knedlík.
Obměna: Místo fazolek můžeme použít brokolici, květák, kedlubnu nebo jinou zeleninu, kterou máte rádi.