Jarní směs z pánve

04.05.2021

K jaru patří spousta zelené barvy. Dříve než kde co začne kvést, tak se vše zelená. Proto mě teď asi pořád přitahuje zelená zelenina.  V tomto receptu je jí  hned několik druhů: pórek, cuketa, hrášek. K tomu se přidají žampiony, trocha mrkve a hlavně koření.

Ingredience na 2 porce: 

  • Pórek 2 listy ze zelené části a 10 cm z pevné, bílé části 
  • 1 mrkev 
  • Kus cukety (cca 100 g) 
  • 8 žampionů 
  • 1 hrnek hrášku 
  • 1 a ½ lžičky Maha koření (nebo směs mletého kmínu, koriandru a hořčice) 
  • Sůl, olej 

Postup

1. Na pánvi na trošce oleje osmahneme nakrájený pórek. Osolíme. 

2. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a na drobné proužky nakrájenou cuketu. Zasypeme kořením, vše promícháme. Také lehce osmahneme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme 5 minut. 

3. Poté si odměříme hrášek a nakrájíme žampiony na plátky. Vmícháme ke směsi na pánvi. 

4. Opět přiklopíme a dalších 5-10 minut dusíme do změknutí. Možná bude třeba opět trochu podlít vodou. (Pokud použijete mražený hrášek, tak sám pustí trochu vody.) Výsledek by neměl být suchý, ale s trochou "šťávy", která se vydusila ze zeleniny a koření. 

5. Dosolíme podle potřeby a podáváme s rýží, jáhly, k těstovinám. Pokud směs více podlijeme, může podávat také s knedlíky nebo noky. 

Recept obsahuje vařenou zeleninu. Pro kompletní talíř potřebujeme přidat obilovinu (jáhly, rýži,...), luštěninu (hrách, fazole, tempeh...) a kvašenou zeleninu.