Jarní směs z pánve
K jaru patří spousta zelené barvy. Dříve než kde co začne kvést, tak se vše zelená. Proto mě teď asi pořád přitahuje zelená zelenina. V tomto receptu je jí hned několik druhů: pórek, cuketa, hrášek. K tomu se přidají žampiony, trocha mrkve a hlavně koření.
Ingredience na 2 porce:
- Pórek 2 listy ze zelené části a 10 cm z pevné, bílé části
- 1 mrkev
- Kus cukety (cca 100 g)
- 8 žampionů
- 1 hrnek hrášku
- 1 a ½ lžičky Maha koření (nebo směs mletého kmínu, koriandru a hořčice)
- Sůl, olej
Postup:
1. Na pánvi na trošce oleje osmahneme nakrájený pórek. Osolíme.
2. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a na drobné proužky nakrájenou cuketu. Zasypeme kořením, vše promícháme. Také lehce osmahneme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme 5 minut.
3. Poté si odměříme hrášek a nakrájíme žampiony na plátky. Vmícháme ke směsi na pánvi.
4. Opět přiklopíme a dalších 5-10 minut dusíme do změknutí. Možná bude třeba opět trochu podlít vodou. (Pokud použijete mražený hrášek, tak sám pustí trochu vody.) Výsledek by neměl být suchý, ale s trochou "šťávy", která se vydusila ze zeleniny a koření.
5. Dosolíme podle potřeby a podáváme s rýží, jáhly, k těstovinám. Pokud směs více podlijeme, může podávat také s knedlíky nebo noky.
Recept obsahuje vařenou zeleninu. Pro kompletní talíř potřebujeme přidat obilovinu (jáhly, rýži,...),
luštěninu (hrách, fazole, tempeh...) a kvašenou zeleninu.