Hlívový guláš
13.01.2021
Tenhle guláš ohromil každou návštěvu. Voní, chutná a přitom je tak jednoduchý. Hlíva ústřičná je celoročně dostupná houba, která je velice přínosná pro náš organismus. Posiluje imunitu, příznivě působí na krevní tlak a podporuje tvorbu červených krvinek.
Ingredience na 2 porce:
- 1 velká cibule
- 1 petržel (cca 60 g)
- 200 g hlívy ústřičné
- 2-3 lžičky sladké papriky
- 1 lžička sezamového oleje
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- Sůl, voda
- Trocha pálivé papriky nebo chilli (podle vlastní chuti)
- Můžeme: Tamari/Soya
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme trošku oleje. Přidáme na kousky nakrájenou cibuli, trochu soli a sladkou papriku. Pár minut osmahneme a necháme rozvonět papriku. Pokud se vám připaluje cibule, podlijte ji trochou vody.
- Omytou a nakrájenou hlívu přidáme na pánev, stejně tak na kostičky nakrájenou petržel. Vše zalijeme horkou vodou, tak aby byla zelenina ponořená. Přiklopíme pokličkou, zavaříme a necháme 20 minut dusit.
- V hrnku v trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme ho do guláše.
- Dobře rozmícháme a necháme projít varem. Pokud je guláš ještě řídký, přidáme více škrobu.
- Podle toho, jak chceme pikantní guláš přidáme pálivou papriku nebo chilli. Můžeme přidat i trochu sojové omáčky.
- Podáváme s rýží, polentovým knedlíkem nebo jinou obilovinou a vařenou nebo napařenou zeleninou.
Obměna: Petržel můžeme vynechat a místo ní přidat více hlívy. Nebo můžeme přímo do guláše přidat již uvařené luštěniny jako jsou fazole nebo čočka.