Hlívový guláš

13.01.2021

Tenhle guláš ohromil každou návštěvu. Voní, chutná a přitom je tak jednoduchý. Hlíva ústřičná je celoročně dostupná houba, která je velice přínosná pro náš organismus. Posiluje imunitu, příznivě působí na krevní tlak a podporuje tvorbu červených krvinek.

Ingredience na 2 porce:

  • 1 velká cibule
  • 1 petržel (cca 60 g)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2-3 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Sůl, voda
  • Trocha pálivé papriky nebo chilli (podle vlastní chuti)
  • Můžeme: Tamari/Soya

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje. Přidáme na kousky nakrájenou cibuli, trochu soli a sladkou papriku. Pár minut osmahneme a necháme rozvonět papriku. Pokud se vám připaluje cibule, podlijte ji trochou vody.
  2. Omytou a nakrájenou hlívu přidáme na pánev, stejně tak na kostičky nakrájenou petržel. Vše zalijeme horkou vodou, tak aby byla zelenina ponořená. Přiklopíme pokličkou, zavaříme a necháme 20 minut dusit.
  3. V hrnku v trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme ho do guláše.
  4. Dobře rozmícháme a necháme projít varem. Pokud je guláš ještě řídký, přidáme více škrobu.
  5. Podle toho, jak chceme pikantní guláš přidáme pálivou papriku nebo chilli. Můžeme přidat i trochu sojové omáčky.
  6. Podáváme s rýží, polentovým knedlíkem nebo jinou obilovinou a vařenou nebo napařenou zeleninou.

Obměna: Petržel můžeme vynechat a místo ní přidat více hlívy.  Nebo můžeme přímo do guláše přidat již uvařené luštěniny jako jsou fazole nebo čočka.