Dýňovka s pohankou
24.11.2021
Dýňovka je podzimní a zimní zahřívací polévka. Nasládlá chuť dýně, hrášku a k tomu jemná pohanka lámanka. Pohanka přirozeně zahřívá organismus a díky rutinu posiluje pružnost cév. Obsahuje i další cenné látky jako vitamín B1, B2, B3, C a vitamín E. Ještě více zahřívací bude se špetkou kajenského pepře.
Ingredience na 2 porce:
1,5 jarní cibulky
1 hrnek nakrájené dýně
3-4 hrnky vody/ vývaru
4 lžíce pohanky lámanky (případně i kroupy)
Hrst hrášku
Kajenský pepř nebo jiné chilli
Sůl, olej
Postup
- Dáme si vařit vodu/ vývar.
- V hrnci na trošce oleje osmahneme na kostičky nakrájenou dýni. Přidáme nakrájenou cibulku a vše zalijeme vodou nebo vývarem.
- Osolíme. Zavaříme. Pak stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut pod pokličkou.
- Hrášek přidáme na závěr, aby se nerozvařil a ještě 5 mnut vaříme.
- Uvařenou polévku poznáme podle toho, že je dýně měkká a mírně obarví vodu do oranžova. Na závěr dosolíme polévku podle chuti a pokud chceme více zahřívací, přidáme špetku kajenského pepře.
Délku varu upravíme podle velikosti kostiček dýně. Malé stačí celkově vařit celkem 20 minut, větší vaříme i 30 minut.
Doporučuji použít pohanku lámanku, protože je uvařená rychleji a je jemnější. Ale pokud ji nemáme, můžeme použít i kroupu. Jen ji musíme vařit déle.