Dýňovka s pohankou

24.11.2021

Dýňovka je podzimní a zimní zahřívací polévka. Nasládlá chuť dýně, hrášku a k tomu jemná pohanka lámanka. Pohanka přirozeně zahřívá organismus a díky rutinu posiluje pružnost cév. Obsahuje i další cenné látky jako vitamín B1, B2, B3, C a vitamín E. Ještě více zahřívací bude se špetkou kajenského pepře. 

Ingredience na 2 porce:

1,5 jarní cibulky

1 hrnek nakrájené dýně

3-4 hrnky vody/ vývaru

4 lžíce pohanky lámanky (případně i kroupy)

Hrst hrášku

Kajenský pepř nebo jiné chilli

Sůl, olej

Postup

  1. Dáme si vařit vodu/ vývar.
  2. V hrnci na trošce oleje osmahneme na kostičky nakrájenou dýni. Přidáme nakrájenou cibulku a vše zalijeme vodou nebo vývarem.
  3. Osolíme. Zavaříme. Pak stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut pod pokličkou.
  4. Hrášek přidáme na závěr, aby se nerozvařil a ještě 5 mnut vaříme.
  5. Uvařenou polévku poznáme podle toho, že je dýně měkká a mírně obarví vodu do oranžova. Na závěr dosolíme polévku podle chuti a pokud chceme více zahřívací, přidáme špetku kajenského pepře.

Délku varu upravíme podle velikosti kostiček dýně. Malé stačí celkově vařit celkem 20 minut, větší vaříme i 30 minut.

Doporučuji použít pohanku lámanku, protože je uvařená rychleji a je jemnější. Ale pokud ji nemáme, můžeme použít i kroupu. Jen ji musíme vařit déle.