Čočková sekaná

04.07.2020

Sekaná z čočky, která chutná i zarytým masožravcům. Recept je náročnější na suroviny, ale výsledek stojí za to. Opravdu vyzkoušeno. Inspirací mi byl recept na Čočkovou sekanou z knížky Zeleninová kuchařka od P. Klímy, který jsem upravila na bezlepkový a podle dalších mých kritérií.

Ingredience na 6-8 porcí

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 200 g velké zelené čočky
  • 1 bobkový list
  • 120 g ovesných vloček bez lepku
  • 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 menší cibule
  • ½ bulvy menšího celeru
  • 1 větší mrkev
  • 2 lžíce celozrnné pohankové mouky
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl

Postup:

  1. Slunečnicová semínka v sítku propláchneme a namočíme den předem.
  2. Čočku uvaříme s bobkovým listem do měkka. Uvařenou čočku scedíme a nasypeme do velké mísy, ve které potom všechno smícháme.
  3. Ovesné vločky nahrubo umixujeme a s lněným semínkem zalijeme 150ml vody. Přidáme tahini, zamícháme a necháme nabobtnat.
  4. Na oleji osmahneme cibuli s trochou soli, přidáme najemno nakrájený celer a mrkev a chvíli smažíme. Zalijeme malým množstvím vody a několik minut podusíme, až se voda vyvaří. Zeleninovou směs přesypeme do mísy s čočkou.
  5. Přidáme namočený len s vločkami, mouku, sůl, česnek, slunečnicová semínka a majoránku. Důkladně promícháme. Doporučuji pomoct si i rukama.
  6. Přesuneme do podélné formy vyložené pečícím papírem, dostatečně upěchujeme a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C 45-50 minut.
  7. Po vyjmutí z trouby necháme sekanou uležet, vychladnout aspoň 15 minut. Čím chladnější, tím bude lépe držet tvar a bude se lépe krájet.
  8. Podáváme s jáhlovou kaší nebo polentou.

Pro kompletní talíř doplníme napařenou nebo vařenou zeleninu  a kvašenou zeleninou.