Čočková sekaná
04.07.2020
Sekaná z čočky, která chutná i zarytým masožravcům. Recept je náročnější na suroviny, ale výsledek stojí za to. Opravdu vyzkoušeno. Inspirací mi byl recept na Čočkovou sekanou z knížky Zeleninová kuchařka od P. Klímy, který jsem upravila na bezlepkový a podle dalších mých kritérií.
Ingredience na 6-8 porcí
- 100 g slunečnicových semínek
- 200 g velké zelené čočky
- 1 bobkový list
- 120 g ovesných vloček bez lepku
- 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 menší cibule
- ½ bulvy menšího celeru
- 1 větší mrkev
- 2 lžíce celozrnné pohankové mouky
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
Postup:
- Slunečnicová semínka v sítku propláchneme a namočíme den předem.
- Čočku uvaříme s bobkovým listem do měkka. Uvařenou čočku scedíme a nasypeme do velké mísy, ve které potom všechno smícháme.
- Ovesné vločky nahrubo umixujeme a s lněným semínkem zalijeme 150ml vody. Přidáme tahini, zamícháme a necháme nabobtnat.
- Na oleji osmahneme cibuli s trochou soli, přidáme najemno nakrájený celer a mrkev a chvíli smažíme. Zalijeme malým množstvím vody a několik minut podusíme, až se voda vyvaří. Zeleninovou směs přesypeme do mísy s čočkou.
- Přidáme namočený len s vločkami, mouku, sůl, česnek, slunečnicová semínka a majoránku. Důkladně promícháme. Doporučuji pomoct si i rukama.
- Přesuneme do podélné formy vyložené pečícím papírem, dostatečně upěchujeme a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C 45-50 minut.
- Po vyjmutí z trouby necháme sekanou uležet, vychladnout aspoň 15 minut. Čím chladnější, tím bude lépe držet tvar a bude se lépe krájet.
- Podáváme s jáhlovou kaší nebo polentou.
Pro kompletní talíř doplníme napařenou nebo vařenou zeleninu a kvašenou zeleninou.