Co se tady vaří?
Co se tady vaří? Čemu se věnuje Barevný talíř?
Hlavní náplní jsou recepty a drobné vychytávky, jak si
vaření zjednodušit.
Recepty by se daly zařadit jako makrobiotické. Je na nás,
zda rýži se zeleninou nazveme rizoto nebo makrobiotické rizoto.
Co to je makrobiotika?
Makrobiotika je ucelený způsob stravování, který zajištuje pestrý a vyvážený jídelníček tak, aby byly naplněny všechny potřeby pro náš organismus.
Principy makrobiotiky
- Pestrost - střídání potravin a konzistencí
- Pokrytí individuálních potřeb jedince - pohlaví, věk, sedavý způsob zaměstnání/fyzicky náročná práce
- místní suroviny dle ročních období
Forma prevence proti nemocem.
Co je makrobiotika pro mě?
Základ všeho je zelenina, obiloviny a luštěniny. Občas ryby.
Mořské řasy, které jsem se musela naučit jíst, přestože mi nechutnaly a smrděly. Ale přišla jsem na to, že není řasa jako řasa. A třeba řasa vařená s rýží, ztrácí chuť a předává své minerály obilovině. Tedy při jídle nepoznám, že je v rýži něco navíc, ale přitom sním, co potřebuji. Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Olejnatá semena jako slunečnicové semínko, dýňové, lněné, chia a další. Nejlépe tak lžíci denně.
Občas ořechy.
Vařené sezónní ovoce na svačinu jako dezert.
Ze zeleniny nejím brambory, rajčata, papriky a lilky.
Jak zachovávám pestrost, když jsou suroviny ,,omezené"?
Zpracováním. Je mnoho variant, co se dá připravit: polévky klasické i krémové, omáčky, pečená zelenina, kvašená zelenina, tempura, zelenina vařená v páře, rizota, vařené sypké obiloviny nebo obiloviny jako knedlíky, noky, palačinky, pizzy, placky, kaše nebo také slané koláče a záviny a tak dále. Fantazii se meze nekladou.
Makrobiotika mi pomáhá udržovat skladbu stravy během celého dne. Vím, že na snídaně je vhodná teplá kaše se zeleninou nebo polévka, na oběd polévka a druhé. Na večeři pak něco hutného jako třeba rizoto. Dále mi pomáhá udržovat skladbu jednotlivého jídla. Na to je jednoduchá pomůcka tzv. Kompletní talíř. O tom příště.
Makrobiotika bývá spojována se spoustou zákazů a příkazů. To vyplývá z nepochopení. Tento stravovací směr má doporučení, návod, čeho se držet, ale není nad zdravý selský rozum a schopnost naslouchat svému tělu.
Jak jsem psala výše, je na nás, jak to označujeme. Makrobiotika mi dala doporučení, jak si poskládat jídelníček, aby mé tělo mělo dostatek všeho. Avšak když mám hlad, tak je pro mě ryba se zeleninou prostě ryba se zeleninou jako pro každého.