Brokolicová omáčka

22.04.2021

Brokolice je skvělý zdroj mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje vitamín C, D, E i vitamíny skupiny B. Z minerálů je bohatá na vápník, který pomáhá udržovat zdravé naše zuby. Brokolice nám také pomůže s železem a kyselinou listovou. Omáčka je rychle hotová, dochucená muškátovým květem a má super barvu.

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1 cibule
  • 180 g petržele
  • 170 g brokolice (růžičky i košťál)
  • Špetka muškátového květu, špetka chilli
  • 100 g uzeného tofu (nebo více podle chuti)
  • Voda/zeleninový vývar
  • Sůl, olej

Postup:

  1. Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
  2. V hrnci na trošce oleje osmahneme do sklovata cibuli s trochou soli. Přidáme na kostky nakrájenou petržel a brokolici.
  3. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, tak aby zelenina byla celá ponořená. Necháme zavařit a poté stáhneme plamen. Pod pokličkou vaříme 20-25 minut.
  4. Až máme zeleninu měkkou, tak vše rozmixujeme do hladka.
  5. Dochutíme kořením. Pokud máme omáčku moc hustou naředíme ji lehce teplou vodou. Pokud je příliš řídká, můžeme ji zahustit lžící kukuřičného škrobu, který si rozmícháme v troše studené vody, přidáme do omáčky a povaříme aspoň minutu.
  6. Na pařáku si nahřejeme tofu.
  7. Omáčku podáváme s kukuřičnými nebo rýžovými těstovinami a s nahoře nastrouhaným tofu. Jako příloha se hodí také knedlíky či rýže.

Recept obsahuje vařenou zeleninu a luštěninu. Pro kompletní talíř doplníme obilovinu (těstoviny, knedlík, rýži,...) a kvašenou zeleninu.