Brokolicová omáčka
22.04.2021
Brokolice je skvělý zdroj mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje vitamín C, D, E i vitamíny skupiny B. Z minerálů je bohatá na vápník, který pomáhá udržovat zdravé naše zuby. Brokolice nám také pomůže s železem a kyselinou listovou. Omáčka je rychle hotová, dochucená muškátovým květem a má super barvu.
Ingredience pro 2 osoby:
- 1 cibule
- 180 g petržele
- 170 g brokolice (růžičky i košťál)
- Špetka muškátového květu, špetka chilli
- 100 g uzeného tofu (nebo více podle chuti)
- Voda/zeleninový vývar
- Sůl, olej
Postup:
- Dáme si ohřát vodu nebo vývar.
- V hrnci na trošce oleje osmahneme do sklovata cibuli s trochou soli. Přidáme na kostky nakrájenou petržel a brokolici.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, tak aby zelenina byla celá ponořená. Necháme zavařit a poté stáhneme plamen. Pod pokličkou vaříme 20-25 minut.
- Až máme zeleninu měkkou, tak vše rozmixujeme do hladka.
- Dochutíme kořením. Pokud máme omáčku moc hustou naředíme ji lehce teplou vodou. Pokud je příliš řídká, můžeme ji zahustit lžící kukuřičného škrobu, který si rozmícháme v troše studené vody, přidáme do omáčky a povaříme aspoň minutu.
- Na pařáku si nahřejeme tofu.
- Omáčku podáváme s kukuřičnými nebo rýžovými těstovinami a s nahoře nastrouhaným tofu. Jako příloha se hodí také knedlíky či rýže.
Recept obsahuje vařenou zeleninu a luštěninu. Pro kompletní talíř doplníme obilovinu (těstoviny, knedlík, rýži,...) a kvašenou zeleninu.