Batátové noky s teplým salátem

21.09.2020

Hezky vláčné, bezlepkové noky doplněné barevným salátem.

Ingredience pro 2 osoby:

Noky:

  • 1 hrnek jáhel
  • 350 g batátu
  • Pohanková mouka
  • Trochu kukuřičného škrobu
  • Trocha Mišutky (instatní kukuřičná kaše)
  • 3 hrnky vody
  • Sůl

Salát:

  • 1 cibule
  • 2 velké mrkve
  • ½ střední hlávky pekingského (čínského) zelí
  • Sojová omáčka Tamari
  • olej, sůl

Postup:

  1. Do hrnce dáme na dno nakrájený batát, zasypeme jáhly, osolíme a zalijeme vařící vodou. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
  2. Ještě zatepla jáhly rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme trochu kukuřičného škrobu, Mišutky a zahustíme pohankovou moukou. Vznikne nám těsto tužší konzistence. Pokud ne, přidáme mouku a Mišutku, dokud nejdou vytvářet noky.
  3. Dvěma lžičkami děláme noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. (Mezi jednotlivými noky můžeme lžičky namáčet ve sklenici se studenou vodou. Noky se budou méně lepit na lžičky.)
  4. Noky po vyplavání vylovíme sítkem a propláchnem studenou vodou.
  5. Pokračujeme salátem. Na trošce oleje zpěníme cibuli a osolíme ji. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Chvíli osmahneme a přisypeme na proužky nakrájené zelí. Vše společně chvílí osmahneme, aby se zelenina prohřála a zelí zavadlo. Pokud pustí zelenina málo šťávy a je příliš suchá, mírně ji podlijeme vodou, a ještě krátce povaříme.
  6. Na závěr vypneme a dochutíme trochou sojové omáčky.

Pro kompletní talíř přidáme luštěninu.

Pro obměnu můžeme místo batátu použít mrkev a místo pekingského zelí lze použít kapustu.