Batátové noky s teplým salátem
21.09.2020
Hezky vláčné, bezlepkové noky doplněné barevným salátem.
Ingredience pro 2 osoby:
Noky:
- 1 hrnek jáhel
- 350 g batátu
- Pohanková mouka
- Trochu kukuřičného škrobu
- Trocha Mišutky (instatní kukuřičná kaše)
- 3 hrnky vody
- Sůl
Salát:
- 1 cibule
- 2 velké mrkve
- ½ střední hlávky pekingského (čínského) zelí
- Sojová omáčka Tamari
- olej, sůl
Postup:
- Do hrnce dáme na dno nakrájený batát, zasypeme jáhly, osolíme a zalijeme vařící vodou. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
- Ještě zatepla jáhly rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme trochu kukuřičného škrobu, Mišutky a zahustíme pohankovou moukou. Vznikne nám těsto tužší konzistence. Pokud ne, přidáme mouku a Mišutku, dokud nejdou vytvářet noky.
- Dvěma lžičkami děláme noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. (Mezi jednotlivými noky můžeme lžičky namáčet ve sklenici se studenou vodou. Noky se budou méně lepit na lžičky.)
- Noky po vyplavání vylovíme sítkem a propláchnem studenou vodou.
- Pokračujeme salátem. Na trošce oleje zpěníme cibuli a osolíme ji. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Chvíli osmahneme a přisypeme na proužky nakrájené zelí. Vše společně chvílí osmahneme, aby se zelenina prohřála a zelí zavadlo. Pokud pustí zelenina málo šťávy a je příliš suchá, mírně ji podlijeme vodou, a ještě krátce povaříme.
- Na závěr vypneme a dochutíme trochou sojové omáčky.
Pro kompletní talíř přidáme luštěninu.
Pro obměnu můžeme místo batátu použít mrkev a místo pekingského zelí lze použít kapustu.